Palestijnse opwaardering verdeelt Europa, VS zien ‘nieuwe obstakels’

Feest aan de Westelijke Jordaanoever na de uitslag van de stemming. Een overgrote meerderheid steunde het verzoek van de Palestijnse Autoriteit, maar Europa is verdeeld en de VS zijn tegen.
Feest aan de Westelijke Jordaanoever na de uitslag van de stemming. Een overgrote meerderheid steunde het verzoek van de Palestijnse Autoriteit, maar Europa is verdeeld en de VS zijn tegen. Foto AFP / Abbas Momani

De Palestijnen zijn sinds gisteravond laat ‘staat die geen lid is’ bij de VN. In een stemming kozen 138 van de 193 VN-leden voor het verhogen van de diplomatieke status, die onder meer betekent dat de Palestijnen betere toegang tot internationale instanties als de Wereldbank en het Internationaal Strafhof krijgen. Maar de stemming verdeelde Europa en de VS zien ‘nieuwe obstakels op de weg naar vrede’.

Er was dus een overgrote meerderheid die vóór de hogere VN-status stemde. Dat stond vooraf al nagenoeg vast, omdat ruim 130 VN-landen de Palestijnse staat al bilateraal erkend hadden. Vooral de islamitische en de derdewereldlanden stemden voor.

Op een rijtje:

  • Tegen: Canada, Israël, Palau, Panama, Nauru, Micronesië, de Marshall Eilanden, Tsjechië, Verenigde Staten
  • Zich onthouden: Albanië, Andorra, Australië, Bahama’s, Barbados, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Duitsland, Estland, Fiji, Groot-Brittannië, Guatemala, Haïti, Kameroen, Colombia, Congo, Kroatië, Letland, Litouwen, Malawi, Macedonië, Moldavië, Monaco, Mongolië, Montenegro, Nederland, Papoea-Nieuw-Guinea, Paraguay, Polen, Rwanda, Roemenië, Samoa, San Marino, Singapore, Slowakije, Slovenië, Zuid-Korea, Togo, Tonga, Hongarije, Vanuatu
  • Afwezig: vijf staten namen niet deel aan de stemming. Onduidelijk is om welke staten het gaat
  • Voor: alle overgebleven VN-landen, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje, Rusland, India en China.

Aan de Westelijke Jordaanoever ging men de straat op om de uitslag te vieren:

Europa verdeeld: Frankrijk en Italië wel, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland blanco

Europa is verdeeld over meer erkenning voor de Palestijnse Autoriteit, de officiële vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Frankrijk, Italië en Spanje kozen voor de Palestijnen, net als Zwitserland, Zweden en Ierland. Het belangrijkste land uit het ‘nee’-kamp was Tsjechië. Groot-Brittannië, Duitsland en Polen onthielden zich van stemming, net als Timmermans namens Nederland.

Israël: gewelddadige en giftige woorden van Abbas

Het mag duidelijk zijn dat Israël een van de felste tegenstanders was. Premier Netanyahu zei voor de speech van Abbas al dat zijn woorden “leugenachtige propaganda” tegen Israël zouden bevatten. Naderhand zei hij dat het verzoek van Abbas “gewelddadig en giftig” was.

Israël ziet de ‘eenzijdige’ stap van de Palestijnse Autoriteit als belemmering voor het vredesproces. Het land blijft ondanks het vastgelopen vredesproces van mening dat alleen directe onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit tot vrede kunnen leiden. De Palestijnse gang naar de VN zou beide partijen alleen maar verder van elkaar verwijderen, vindt de regering-Netanyahu.

Daarnaast is Israël bang dat de Palestijnen nu bij het Internationaal Strafhof aankloppen om hun politieke en militaire leiders aan te klagen.

VS: Nieuwe obstakels op weg naar vrede

De opwaardering werpt volgens de Verenigde Staten nieuwe obstakels op die vrede tussen de twee landen niet gemakkelijker maakt, zei Hillary Clinton. Ze noemde de aangenomen resolutie ‘betreurenswaardig en contraproductief’. De Verenigde Staten denken dat de door beide partijen gewenste vrede alleen tot stand kan komen door onderhandelingen.