Eigenlijk een kruidnotenpudding

U heeft het vast helemaal gehad met de pepernoten. Ze liggen tenslotte al sinds eind augustus in de winkelschappen. Niemand hoeft zich te schamen voor pepernotenmoeheid, maar misschien kunt u zich er nog net toe zetten om het Sinterklaasfeest luister bij te zetten met een pepernotenpudding. Eigenlijk is het een pudding met kruidnoten, maar pepernotenpudding

U heeft het vast helemaal gehad met de pepernoten. Ze liggen tenslotte al sinds eind augustus in de winkelschappen. Niemand hoeft zich te schamen voor pepernotenmoeheid, maar misschien kunt u zich er nog net toe zetten om het Sinterklaasfeest luister bij te zetten met een pepernotenpudding. Eigenlijk is het een pudding met kruidnoten, maar pepernotenpudding allitereert lekkerder. Kruidnoten worden trouwens hier en daar toch als pepernoten verkocht.

Het recept leidt tot een roomwitte pudding waarin de bruine kruidnoten in kleur, smaak en structuur voor een krakend contrast zorgen. Vanille, steranijs en kardemompeulen brengen hem op smaak.

Sinterklaas kan aanschuiven, want het gebruik van stijf geslagen rauw eiwit blijft achterwege. We zouden toch niet willen dat de gulle goedheiligman op 1731-jarige leeftijd alsnog het loodje legt door toedoen van de salmonellabacterie? Een wat minder luchtige pudding hebben we daar graag voor over.

We gaan uit van zes in glazen geserveerde puddinkjes die niet worden gestort. Dat is minder enerverend gedoe, terwijl de puddinkjes toch feestelijk ogen. Wilt u de pudding liever storten, uit kleine vormpjes of uit een grote puddingvorm, dan moet ze een paar uur langer opstijven. Voor de vermelde hoeveelheden moet een grote puddingvorm een inhoud van ongeveer 0,9 liter hebben.

Breng een halve liter volle melk aan de kook met 75 gram suiker, een opengespleten vanillestokje, twee stuks steranijs en twee kardemomzaden. Laat de melk een half uurtje trekken met het deksel op de pan. Vis het vanillestokje, de kardemomzaadjes en de anijs uit de melk. Schraap de restjes vanillemerg uit het stokje en roer die door de melk. Laat zes blaadjes gelatine weken in koud water. Verwarm een half kopje van de melk. Knijp de gelatine uit en los ze op in het kopje hete, maar niet kokende melk. Giet het bij de rest van de melk. Zet de melk koud weg. Houd het moment in de gaten dat de melk gaat geleren. Klop ondertussen de slagroom stijf. Spatel, zo gauw de melk begint de geleren, de stijfgeklopte slagroom er voorzichtig doorheen. Laat het mengsel zo nodig nog wat dikker worden. Het moet zo dik zijn dat een kruidnootje niet naar beneden zakt. Vul de glazen. Begin met een laagje pudding, verdeel er wat kruidnootjes over, dan weer een laagje pudding en opnieuw wat kruidnoten. Eindig met een laagje pudding. Zet koel weg en laat ten minste een uur opstijven. Schrijf ondertussen de Sinterklaasgedichten. Garneer de puddinkjes vlak voor het serveren met wat strooigoed. En dan zijn we er weer tot half augustus vanaf.

Pepernotenpudding

Voor een grote pudding of zes kleintjes:

0,5 liter melk

0,25 liter slagroom

75 gram suiker

1 vanillestokje

2 stuks steranijs

2 kardemomzaden

6 blaadjes kleurloze gelatine

100 gram kruidnootjes, hier en daar ook wel bekend als pepernoten

wat strooigoed om te garneren

    • Joep Habets