Egypte in allerijl akkoord met ontwerpgrondwet - ‘nieuwe mijlpaal’

Shaaban Darwish, een islamitisch lid van de grondwetcommissie, bij de stemming over de ontwerpgrondwet. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Leden van de Egyptische Moslimbroederschap in het panel dat een nieuwe grondwet schrijft hebben vanochtend in allerijl een ontwerpgrondwet goedgekeurd zonder dat de liberale en christelijke panelleden eraan te pas kwamen.

Daarmee beoogden zij te voorkomen dat het panel op last van de rechter wordt ontbonden, maar voerden zij tegelijkertijd de spanningen tussen de oppositie en president Mohammed Morsi verder op.

Vrijheid van meningsuiting en vrouwenrechten verder aan banden

Het ontwerp bevat een clausule die volgens juridische deskundigen islamitische geestelijken de controle geeft over wetgeving en de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en andere vrijheden verder aan banden legt.

De ontwerpgrondwet moet binnen dertig dagen per referendum aan de bevolking worden voorgelegd. Morsi liet gisteren weten dat dit ‘binnenkort’ zal gebeuren.

‘Dit is bepalend voor de toekomst van Egypte’

Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants spreekt van een nieuwe mijlpaal:

“Dit is een belangrijke stap, want de nieuwe grondwet bepaalt hoe Egypte er de komende jaren uit gaat zien. De volgende mijlpaal is het referendum waarin de wet wordt voorgelegd aan het volk. Daarna volgen er verkiezingen.

De grondwet is een belangrijk onderdeel van de democratische overgang, omdat het de bevoegdheden van de president vastlegt. Wat vaststaat is dat de nieuwe grondwet gestoeld zal zijn op de shari’a, zoals dat in de meeste Arabische landen het geval is. De vraag is nu in welke mate en hoeveel controversiële passages er in de wet zitten.”

In een marathonsessie van meer dan zestien uur stemde de door conservatieve moslims gedomineerde grondwetscommissie over meer dan 230 wetsartikelen. Gisteravond kwam al naar buiten dat in de grondwet wordt opgenomen dat een president maximaal twee termijnen van vier jaar mag aanblijven. Mubarak, de Egyptische president die vorig jaar na hevige protesten af moest treden, was dertig jaar aan de macht.

‘Broederschap drijft eigen zin door’

Het schrijven van een nieuwe grondwet werd een zo lang voortslepende kwestie vanwege scherpe tegenstellingen tussen fundamentalisten en seculieren. De commissie die de grondwet samenstelt bestaat momenteel alleen nog uit leden van de Moslimbroederschap (de partij van de president Morsi) en enkele andere islamitische partijen. Alle andere leden zijn opgestapt omdat de Broederschap volgens hen de zin wil doordrijven. Ook de rechters van het hoogste beroepshof legden deze week voor onbepaalde tijd het werk neer uit protest tegen Morsi.

    • Peter Zantingh