‘Een Lou zit in veel mensen’

Gisteravond twitterde Bas Heijne met de schrijver van De rode loper.

None

De stap van een historische roman als Publieke Werken (2000) naar een rock ’n roll roman als De rode loper roept vragen op. Ook gisteravond, toen schrijver Thomas Rosenboom om negen uur met Bas Heijne en lezers op Twitter over zijn nieuwe roman in gesprek ging. In een van zijn eerste tweets aan Rosenboom benadrukte Heijne dat de stap lezers en critici niet was ontgaan. De rode loper, gisteravond aangeduid als ‘DRL’, was aanmerkelijk losser dan vorige romans. ‘Schreef het ook gemakkelijker?’ vroeg Heijne zich af. Rosenboom: ‘dat niet echt, maar het gaf wel meer plezier, al vind ik dat op zich niet zo belangrijk.’

De rode loper vangt aan in 1973, als hoofdpersoon Lou Baljon na zijn eindexamen een uitkering aan wil vragen om fulltime groupie te kunnen worden van de lokale Arnhemse band Shout. Het zorgt voor hilarische scènes, schreef gastlezer Sanne Wallis de Vries vorige week. Maar is De rode loper ‘ niet Rosenbooms meest persoonlijke boek, vroeg Heijne zich af. ‘Andere boeken zijn ook persoonlijk’, antwoordde Rosenboom, ‘maar dit speelt wel het meest in de sfeer die ik gekend heb.’

Veel ging gisteravond over Lou Baljon. Na de opheffing van Shout, bezitter van een opnamestudio en horrorbioscoop en een hopeloze verliefdheid op Lena, wacht hem de eenzaamheid. Een magnetronmaaltijd die hij aan het eind van De rode loper koud, ‘staand in de keuken’, nuttigt. Volgens twitlitlezer Mirjam Berkelder maakt DRL ‘eenzaamheid, menselijk geklungel iets van alle mensen. Is Lou ook (mede) een spiegel?’ Rosenboom: ‘Fijn dat je dat er in ziet: Ja, ik denk dat veel mensen een Lou in zich hebben, ik in elk geval wel.’

Gastlezer Sanne Wallis de Vries vroeg Rosenboom of hij zelf een moreel oordeel had over Lou, en over zijn niet-strevende houding. Wallis de Vries: ‘Moet je gaan werken? Contact maken? Of niet aan de orde?’ Rosenbooms antwoord betitelde Heijne als ‘prachtige samenvatting in 1 zin’. Rosenboom: ’Niet meedoen kan tot intense eenzaamheid leiden. Misschien meer een praktisch dan moreel oordeel’.

In december vindt het schrijversinterview op 19 december plaats. Daarom bij deze, met instemming van Bas Heijne, de twitlitauteur van komende maand: de Amerikaanse auteur A.M. Homes (1961) met haar roman Vergeef ons, haar ‘Great American Novel’. Volg Heijne op #twitlit.

    • Roderick Nieuwenhuis