Duizenden Egyptenaren de straat op na goedkeuring ontwerpgrondwet

Egyptian protesters chant anti-Muslim Brotherhood slogans as they attend a rally in Tahrir Square, in Cairo, Egypt, Friday, Nov. 30, 2012. Egypt's opposition has called for a major rally Friday in Cairo's Tahrir Square, where some demonstrators have camped out in tents since last week to protest decrees that President Mohammed Morsi issued to grant himself sweeping powers. Hundreds gathered in the plaza for traditional Friday prayers, then broke into chants of "The people want to bring down the regime!" — echoing the refrain of the Arab Spring revolts, but this time against a democratically elected leader. Other cities around Egypt braced for similar protests.(AP Photo/Khalil Hamra) Egyptische demonstranten op het Tahrirplein. Foto AP / Khalil Hamra

Ruim honderdduizend Egyptenaren zijn vandaag na het ochtendgebed de straat opgegaan om te protesteren tegen president Morsi. De demonstranten zijn fel gekant tegen de ontwerpgrondwet die onlangs in allerijl werd aangenomen.

“Het volk eist de val het regime”, scandeerden de duizenden demonstranten op het Tahrirplein volgens persbureau Reuters. De wet werd goedgekeurd door leden van de Moslimbroergemeenschap, maar christelijke en liberale panelleden kwamen hier niet aan te pas.

De woede van de demonstranten was zelfs merkbaar in de moskee waar Morsi elke vrijdag deelneemt aan de gebeden. Toen de imam de Egyptische president vergeleek met profeet Mohammed die net zoveel macht genoot als Morsi nu doet, sloeg de sfeer om. “Nee tegen tirannie”, riepen de moskeegangers in reactie op de preek van de geestelijke. Morsi nam later zelf afstand van de uitspraken van de imam.

‘De revolutie is terug’

Oppositieleider Hamdeen Sabbahi riep de menigte op het Tahrirplein toe de demonstraties voort te zetten, “totdat we de val van het regime hebben bereikt”. Sabbahi:

“De revolutie is terug… We zullen overwinnen. Wij zijn tegen een benauwend regime.”

De Moslimbroederschap heeft aangekondigd dat morgen de pro-Morsi-betoging niet op Tahrir maar aan de Universiteit van Kairo plaatsheeft. Gevreesd werd voor een treffen tussen pro- en anti-Morsibetogers.

Islamitische geestelijken krijgen controle over wetgeving

Het ontwerp bevat een clausule die volgens juridische deskundigen islamitische geestelijken de controle geeft over wetgeving en de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en andere vrijheden verder aan banden legt.

De ontwerpgrondwet moet binnen dertig dagen per referendum aan de bevolking worden voorgelegd. Morsi liet gisteren weten dat dit ‘binnenkort’ zal gebeuren.

    • Jeannine Julen