Duits parlement stemt in met Griekse schuldendeal

in Berlin, Germany, Friday, Nov. 30, 2012. () Bondskanselier Angela Merkel en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaeuble vlak voor het uitbrengen van hun stem. Foto AP / Michael Sohn

De Bondsdag heeft vandaag met overgrote meerderheid ingestemd met de overeenkomst tussen Griekenland en de schuldeisers, bericht persbureau AP. Van de 584 aanwezige parlementariërs stemden slechts honderd tegen.

Elf parlementariërs onthielden zich van stemming. Met het fiat van de Duitsers is een belangrijke horde genomen voor het vrijgeven van de 44 miljard euro aan al toegezegde steun van het Internationaal Monetair Fonds en de eurolanden. Hiermee is het dreigende faillissement van Griekenland van de baan.

Naast het vrijgeven van de miljarden werd dinsdag in het principeakkoord tussen het IMF, Griekenland en de zestien andere eurolanden ook afgesproken dat de rente die Griekenland moet betalen omlaag gaat. Daarnaast gaan de Grieken schuld terugkopen op de financiële markten. In ruil hebben de Grieken miljarden aan bezuinigingen en hervormingen beloofd.

Sinds een uitspraak van het Duitse constitutionele hof in juni moet de Duitse regering voor beslissingen over steun aan noodlijdende eurolanden vooraf langs het parlement.

    • Jeannine Julen