‘DSK en hotelmedewerkster schikken in verkrachtingszaak’

Hotelmedewerkster Diallo (rechts) en Dominique Strauss-Kahn. De voormalige IMF-topman (en voormalig favoriet voor de opvolging van Sarkozy) schikt de zaak tegen het ‘kamermeisje’ dat hem van verkrachting beschuldigt. Foto AFP / Francois Guillot

Dominique Strauss-Kahn en de hotelmedewerkster die hem van een poging tot verkrachting beschuldigde, hebben een schikking getroffen.

Dat zegt iemand die bij de zaak betrokken is tegen persbureau AP. Ook The New York Times heeft bronnen die dat vertellen.

Strauss-Kahn was topman van het Internationaal Monetair Fonds toen in mei 2011 naar buiten kwam dat hij in een hotel in New York zou hebben geprobeerd de medewerkster (Nafissatou Diallo wordt vaak als ‘kamermeisje’ aangeduid, maar ze was 32 jaar oud) tot seks te dwingen.

Aanvankelijk leek de zaak duidelijk. DNA-bewijs toonde dat er inderdaad sprake was geweest van seks en de uitgebreide beschrijving van de gebeurtenissen door Diallo leken de aanklagers te overtuigen. Totdat zij enkele weken later het vertrouwen in haar verloren toen bleek dat ze over haar verleden had gelogen, onder meer over een eerdere verkrachting die nooit had plaatsgevonden. ‘DSK’ heeft altijd volgehouden dat ze de seks allebei wilden.

De zaak leidde ertoe dat Strauss-Kahn vertrok bij het IMF. Ook zijn ambities om Sarkozy op te volgen als president van Frankrijk moest hij laten varen.

De schikking tussen de twee zou tot stand zijn gekomen onder toezicht van de rechter. Details van wat er afgesproken is, zijn nog niet bekend. Ook is niet gezegd om welk bedrag het gaat.

    • Peter Zantingh