Cineast Lanzmann krijgt ereprijs

Documentairemaker Claude Lanzmann krijgt op het filmfestival van Berlijn een Gouden Erebeer voor zijn oeuvre. Tijdens het Duitse filmfestival worden ook de films uit het oeuvre van de Fransman getoond. Dat maakte de Berlinale donderdag bekend.

„Claude Lanzmanns film Shoah is cinematografische geschiedenis geworden als een ongeëvenaard meesterwerk”, stelt de directeur van het festival, Dieter Kosslick, in een verklaring. Voor de 9,5 uur durende documentaire uit 1985 interviewde Lanzmann zowel overlevenden van de Holocaust als oud-nazi’s. Hij gebruikte geen archiefmateriaal, maar bezocht diverse concentratiekampen.

De 87-jarige Lanzmann maakte in 1972 zijn eerste documentaire over de oprichting van de Joodse staat Israël. Hij werkt momenteel aan een film over het concentratiekamp Theresienstadt. Lanzmanns jongste boek is La tombe du divin plongeur, een bundeling journalistieke stukken die hij in de jaren vijftig en zestig schreef voor diverse media.

Dit jaar werd Meryl Streep geëerd door het filmfestival. De Berlinale wordt gehouden van 7 tot en met 17 februari in de Duitse hoofdstad. Lanzmann krijgt de prijs tijdens de uitreiking van de Gouden Beren. Het is nog niet bekend wanneer dat precies is. (Novum)