Als koper altijd om vragen

De Tweede Kamer heeft een streep gehaald door het voorstel om bij de verkoop van huizen een energielabel verplicht te stellen. Daarin staat hoe energiezuinig het huis is. Een gemiste kans: energiebesparing is de makkelijkste én meest rendabele manier om energie te besparen.

Het energielabel is al járen verplicht. Er zit alleen geen sanctie op als je het niet hebt, dus vandaar dat niemand die verplichting echt voelt.

Heel dom om er als koper niet om te vragen. U heeft er recht op; het geeft extra informatie over de kwaliteit van de woning. Bij een laag label heeft u veel hogere energiekosten en dat tikt rechtstreeks door in de maandlasten. Waarom berekent u wel de hypotheeklasten per maand en niet de bijkomende vaste lasten zoals energie? En als u een woning met een laag label koopt, kunt u een aantal energiebesparende maatregelen meteen in uw hypotheek meefinancieren. Daar hebben banken zelfs speciale regelingen voor.

En u investeert in een fijner huis, lagere energiekosten en een beter milieu. Een woning met een goed groen label is ook beter verkoopbaar. Daarom staat bijvoorbeeld in Frankrijk het energielabel prominent op de raam-advertenties van de makelaar. We lopen weer eens dik achter…