Abbas doet oproep aan VN voor een 'geboorteakte'

De Palestijnse aanvraag voor een ‘staat die geen lid is’, krijgt een grote meerderheid.

Rotterdam. In een speech voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas de leden gevraagd om een ‘geboorteakte’ voor een Palestijnse staat uit te geven. De VN stemden gisteravond laat over de Palestijnse aanvraag om de status op te waarderen van ‘entiteit’ tot ‘staat die geen lid is’.

De status ‘staat die geen lid is’, dezelfde als die van het Vaticaan, wordt gezien als een erkenning van de Palestijnse staat. Met de status kunnen de Palestijnen toegang krijgen tot internationale organen als het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar ze klachten tegen Israël kunnen indienen. De Palestijnen noemen de aanvraag een vreedzame poging om de zogeheten twee-statenoplossing te redden. Hoewel de uitslag te laat kwam voor deze krant, staat het vast dat de Palestijnse aanvraag een grote meerderheid krijgt in de Algemene Vergadering. Meer dan 130 landen hebben Palestina al bilateraal als staat erkend. Dat zijn met name post-koloniale staten in Afrika, Latijns-Amerika en Azië, en natuurlijk de Arabische wereld.

De westerse landen zijn verdeeld. Omdat hun steun de overwinning meer gewicht zou geven, hopen de Palestijnen zoveel mogelijk EU-landen achter zich te krijgen en richt Israël zich op Europa om dit te verhinderen. Zeker 14 Europese landen stemmen voor. Nederland zal zich onthouden van stemming. NRC