Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Winterse buien

Zeker tot en met maandag zitten we in koude lucht, vooral op enige hoogte in de atmosfeer. Aan de grond waait de wind echter uit richtingen tussen (zuid)west en noord, en daarmee dus vanaf de nog ‘warme’ Noordzee. De temperatuur zal niet ver wegzakken. Wel kunnen er vanaf zee winterse buien het land op drijven.

In de nacht naar vrijdag komen er brede opklaringen voor en valt de wind goeddeels weg. Het resultaat is lichte vorst op veel plaatsen, tot min 3 graden aan toe. Vrijdag overdag komt er een lagedrukgebiedje van de Noordzee afzakken. Dat resulteert later in een aantal regen- en hagelbuien, terwijl er dieper landinwaarts ook wat natte sneeuw kan vallen. Landinwaarts wordt het maximaal 5 graden, aan zee wordt lokaal 7 graden bereikt.

Het weekeinde levert een vergelijkbaar weerbeeld op. Er hangt vrij veel bewolking en vanaf zee drijven een aantal winterse buien het land op.

Overdag wordt het tussen 2 en 6 graden en ’s nachts daalt het kwik tot rond het vriespunt. Het is niet ondenkbaar dat het hier en daar in de nanacht en vroege ochtend even wit wordt.

Maandag nadert vanuit het westen een actievere storing. Op nadering hiervan krimpt de wind naar zuid en wakkert aan. Het raakt bewolkt en wellicht maandagavond volgt er regen, landinwaarts voorafgegaan door natte sneeuw. Daarmee wordt dit eerste winterprikje dan afgesloten.