Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Afrikaanse Unie vraagt Ban Ki-Moon om militaire interventie in Mali

Leden van een pro-regering militie nemen deel aan een training in Mali. In de chaos na de militaire coup in maart hebben aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroepen tweederde van Mali veroverd.
Leden van een pro-regering militie nemen deel aan een training in Mali. In de chaos na de militaire coup in maart hebben aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroepen tweederde van Mali veroverd. Foto Reuters / Adama Diarra

In een brief aan secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon dringt de voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU) op een directe militaire interventie in Mali. Dat meldt persbureau AP. Noord-Mali werd eerder dit jaar ingenomen door aan Al-Qaeda verbonden rebellen.

Yayi Boni, president van Benin en op dit moment voorzitter van de AU, schrijft dat ieder uitstel van ingrijpen kan worden opgevat als een teken van zwakte door de radicaalislamitische opstandelingen in Noord-Mali. Boni schreef de brief in afwachting van de goedkeuring van een militaire interventie door de Veiligheidsraad om het bezette territorium terug te winnen. De Veiligheidsraad keurde een eerste resolutie voor een buitenlandse interventie in Mali al goed, en buigt zich binnenkort over de tweede om een interventie definitief goed te keuren.

Ban Ki-moon: plan moet nog verder worden ontwikkeld

Op 13 november vroeg de Afrikaanse Unie de VN een militaire interventie van een jaar in Noord-Mali, met 3.300 Afrikaande soldaten, goed te keuren. Het plan werd toen door een Amerikaanse functionaris “amateuristisch” genoemd. Er zouden “grote gaten” in het plan zitten. In een rapport dat gisteravond rondging onder de leden van de Veiligheidsraad zei Ban Ki-moon dat het plan van de AU nog “verder moet worden ontwikkeld”. Fundamentele vragen over hoe de interventie zou worden geleid, getraind en uitgerust zijn nog niet beantwoord, zegt Ban.

Ban gaf de Veiligheidsraad toch het advies in te stemmen met een interventiemacht voor Mali als de nog openstaande vragen naar tevredenheid worden beantwoord. Ban vindt een militaire operatie in Noord-Mali noodzakelijk omdat “terroristen” het gebied sinds april controleren en er misdaden begaan. Maar hij wijst ook op grote humanitaire risico’s en risico’s op het gebied van de mensenrechten als de militaire operatie slecht wordt uitgevoerd. Ban vindt dat de VN de interventiemacht ook niet moeten financieren.

Boni zei in zijn brief dat Afrika rekent op de VN om de rebellen een ultimatum te kunnen stellen.

Ongerustheid in Westen over Mali

In de chaos na de militaire coup in maart hebben aan Al-Qaeda gelieerde rebellengroepen tweederde van Mali veroverd. In West-Afrika en Europa bestaat ongerustheid over deze ontwikkelingen. Ze hebben de bevolking, veelal gematigde moslims, een strikte vorm van het islamitisch recht, de shari’a, opgelegd. Het Malinese leger, dat sinds de coup in een staat van wanorde verkeert, kan geen weerwerk bieden. Ex-kolonisator Frankrijk vreest dat Noord-Mali een vrijhaven voor terroristen wordt.