Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Vernieuwer met goed humeur

De hoofdredacteur van Le Monde overleed dinsdag, werkend aan de krant van de volgende dag. Hij was het Franse avondblad fors aan het vernieuwen.

(FILES) This photo taken on November 19, 2012, in Paris, shows Erik Izraelewicz, the director of the French daily newspaper 'Le Monde', as he poses for a photograph in the paper's headquarters during the wrap-up for the day's edition. Izraelewicz, 58, passed away abruptly late on November 27, 2012, in a hospital in Paris after having collapsed earlier in the day amongst staff at the 'LeMonde' headquarters. During his life dedicated to journalism, Izraelewicz initially worked primarily in the economic service of newspapers before becoming involved as a director and manager at other French newspapers, such as 'Les Echos' and 'la Tribune', as well as with the magazines 'Telerama' and 'Courier International'. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
(FILES) This photo taken on November 19, 2012, in Paris, shows Erik Izraelewicz, the director of the French daily newspaper 'Le Monde', as he poses for a photograph in the paper's headquarters during the wrap-up for the day's edition. Izraelewicz, 58, passed away abruptly late on November 27, 2012, in a hospital in Paris after having collapsed earlier in the day amongst staff at the 'LeMonde' headquarters. During his life dedicated to journalism, Izraelewicz initially worked primarily in the economic service of newspapers before becoming involved as a director and manager at other French newspapers, such as 'Les Echos' and 'la Tribune', as well as with the magazines 'Telerama' and 'Courier International'. AFP PHOTO / THOMAS SAMSON AFP

Geen sprake van dat de papieren krant zal worden begraven, en zeker niet die van een toonaangevend dagblad als Le Monde, verzekerde hoofdredacteur Erik Izraelewicz zijn redactie in Parijs eerder deze maand. Le Monde is een merk, en zijn papieren uitgave het ‘high end’ van zijn producten, die verder onder meer de nieuwssite omvatten, het onlangs gelanceerde maandblad – M geheten – en andere uitgaven. ‘High end’, dat zei de van oorsprong economisch journalist natuurlijk niet. Hij zei „haut de gamme”: het beste wat de krant elk dag te bieden heeft aan nieuws en duiding. Hij wilde de avondkrant naar de ochtend brengen, maar bereikte alleen een vroegere verspreiding over het land, door betere drukcontracten. Nu stuurde hij Le Monde naar een nieuwe formule, met een dynamischer voorpagina en meer nieuws.

Hij zal het zelf niet meemaken. Dinsdag aan het einde van de middag werd Izraelewicz, vaak geprezen om zijn werklust en zijn voor Franse leidinggevenden ongebruikelijk goede humeur, onwel. Hij was net bezig met de krant van de volgende dag. Een collega probeerde hem na zijn hartstilstand te reanimeren, maar hij overleed aan het begin van de avond in het ziekenhuis op een steenworp van het moderne redactiegebouw van Le Monde in Parijs.

Gisteren regende het hommages, onder meer van de Franse president, François Hollande, die hem prees als „even veeleisende als genereuze” journalist, vriendelijk op het persoonlijke vlak, streng wanneer het om de inhoud ging.

Zo stond de in Straatsburg geboren en als econoom opgeleide journalist inderdaad bekend. Hij was vanaf 1986 bij Le Monde onder meer correspondent in New York en redactiechef. In 2000 trad hij toe tot de leiding van zakenkrant Les Echos. Terwijl de koers van Franse kranten vaak inzet is van politieke richtingenstrijd waarmee de eigenaren zich volop bemoeien, koos Les Echos voor onafhankelijkheid en nieuws. In 2007 vertrok Izraelewicz, na een korte tijd als hoofdredacteur. Hij verzette zich tegen de nieuwe eigenaar, luxegigant LVMH, waar een vertrouweling van president Sarkozy zich met Les Echos ging bemoeien. Sarkozy vertelde redacteuren van Les Echos, in de marge van een interview, zelf wie hun nieuwe baas werd. Izraelewicz stapte over naar de concurrent, La Tribune.

Vorig jaar trok Le Monde hem aan, na instemming van driekwart van de redactie, in de roerige tijd na de overname van de krant door drie zakenlieden. Tussen het maken van kranten door schreef Izraelewicz boeken, met name over de nieuwe economische wereldmacht China.