Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VN stemmen in met opwaardering diplomatieke status Palestijnen

Palestijnse president Abbas reageert verheugd op statusverhoging Palestina door VN.
Palestijnse president Abbas reageert verheugd op statusverhoging Palestina door VN. Foto: AFP / Stan Honda

Bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft een ruime meerderheid voor de Palestijnse aanvraag gestemd om de status op te waarderen van ‘entiteit’ tot ‘staat die geen lid is’. 138 van de 193 leden stemden voor, negen leden stemden tegen. 41 leden van de VN, waaronder Nederland, onthielden zich van stemming.

Grote vreugde bij Palestijnen

De Palestijnse delegatie heeft met grote vreugde gereageerd op de stemming. Achter de gedelegeerden werd op de grond een Palestijnse vlag uitgevouwen, meldt persbureau AP. In zijn speech voorafgaand aan de stemming noemde de Palestijnse president Mahmoud Abbas de verhoogde diplomatieke status een ‘geboorteakte’ voor de Palestijnse staat en een “investering in de vrede”. Hij zei:

“Wij zijn hier niet om een staat in diskrediet te brengen die jaren geleden is gesticht, en dat is Israël. We zijn gekomen om de legitimiteit van de staat te bevestigen die nu zijn onafhankelijkheid moet verkrijgen, en dat is Palestina.”

In Ramallah gingen honderden Palestijnen de straat op om feest te vieren. Op het centrale plein werd met vlaggen gezwaaid en vuurwerk afgestoken.

Netanyahu: Israël zal stappen ondernemen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei kort voor de stemming dat Abbas’ speech bol zou staan van “leugenachtige propaganda” tegen Israël. Hij noemde de stemming betekenisloos.

Na de stemming zei Netanyahu dat de verhoging van de diplomatieke status van de Palestijnse Autoriteit in strijd zou zijn met eerdere afspraken tussen Israël en de Palestijnen. Hij zei dat Israël stappen zal ondernemen, maar liet zich niet uit over wat deze zouden kunnen zijn.

VS: erkennen Palestina “ongelukkig en contraproductief”

De VS uitten onmiddellijk kritiek op het besluit. Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, noemde in een speech in Washington de uitkomst van de stemming in de VN “ongelukkig en contraproductief”. Het zou zorgen voor “verdere obstakels in de weg naar vrede” tussen Palestijnen en Israël. Zij vervolgde:

“Alleen door directe onderhandelingen tussen beide partijen kunnen de Palestijnen en Israëliërs vrede bereiken: twee staten voor twee volkeren, met een soeverein, levensvatbaar en onafhankelijk Palestina dat in vrede en veiligheid naast het Joodse en democratische Israël leeft.”

Palestijnen kunnen toegang krijgen tot het Internationaal Strafhof

Het stond al vast dat de Palestijnse aanvraag een grote meerderheid zou krijgen in de Algemene Vergadering. Die nieuwe status, dezelfde als die van het Vaticaan, wordt gezien als een erkenning van de Palestijnse staat, schreef onze correspondent in Israël Leonie van Nierop vandaag in NRC Handelsblad.

“Met de status kunnen de Palestijnen toegang krijgen tot internationale organen als het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar ze klachten tegen Israël kunnen indienen. (…) De Palestijnen spreken in hun motivatie voor de aanvraag niet over het Strafhof. Zij noemen de aanvraag een vreedzame poging om de zogeheten twee-statenoplossing te redden. Een Palestijnse staat naast Israël, zoals de Verenigde Naties dat in 1947 – donderdag exact 65 jaar geleden – voor ogen hadden.”

Aan de situatie in de Palestijnse gebieden zal de hogere diplomatieke status voor de Palestijnse Autoriteit weinig veranderen. Het Amerikaanse Congres dreigt met het stopzetten van een deel van de hulp aan de Palestijnen. Israël heeft de afgelopen tijd ook met anti-Palestijnse maatregelen gedreigd. NRC-correspondent in Israël Leonie van Nierop noemt er enkele in haar artikel:

- annulering van afspraken die eerder met de Palestijnen zijn gemaakt;
- niet uitbetalen van belastingen die Israël voor de Palestijnse autoriteiten inhoudt;
- sneller en meer woningen bouwen in de Israëlische nederzettingen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever;
- annexatie van de grote Israëlische nederzettingenblokken op de bezette Westelijke Jordaanoever
- en zelfs omverwerping van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

In een verklaring stelde minister Lieberman eerder dat het afzetten van Abbas de enige optie voor Israël is. „Een zachtere reactie zal worden gezien als het hijsen van een witte vlag.”

In 2011 probeerden de Palestijnen een volledig lidmaatschap van de VN te bemachtigen. Dat mislukte, omdat dat verzoek ook door de Veiligheidsraad moest worden goedgekeurd en de Verenigde Staten een veto uitspraken.