Verdachten Groningse hiv-zaak veroordeeld tot 8 en 5 jaar cel

LEEUWARDEN RECHTBANKTEKENING - Het gerechtshof in Leeuwarden doet vrijdag uitspraak in de zogenoemde Groningse hiv-zaak. Vlnr: OvJ mr Th. a. Wiersma, voorzitter mr. P.Koolschijn, Peter M., adv. Jan Boksem, adv Duco Keuning. ANP COMIC HOUSE ALOYS OOSTERWIJK
LEEUWARDEN RECHTBANKTEKENING - Het gerechtshof in Leeuwarden doet vrijdag uitspraak in de zogenoemde Groningse hiv-zaak. Vlnr: OvJ mr Th. a. Wiersma, voorzitter mr. P.Koolschijn, Peter M., adv. Jan Boksem, adv Duco Keuning. ANP COMIC HOUSE ALOYS OOSTERWIJK De verdachten Peter M. en Hans J. zijn veroordeeld tot acht en vijf jaar cel. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Het gerechtshof in Arnhem heeft de twee verdachten in de Groningse hiv-zaak veroordeeld tot acht en vijf jaar gevangenisstraf. Peter M. en Hans J. besmetten tijdens seksfeesten, gehouden tussen 2005 en 2007, vier slachtoffers met het hiv-virus.

Het is de derde keer dat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Eerder werden de twee veroordeeld voor zware mishandeling, omdat zij hun slachtoffers zouden hebben geïnjecteerd met hiv-geïnfecteerd bloed. Het hof oordeelt vandaag echter dat onvoldoende bewezen kan worden of dit daadwerkelijk de oorzaak is van de hiv-besmetting van de slachtoffers. Hun ziekte zou ook het gevolg kunnen zijn van onbeschermde seks met een met hiv besmette derde. Het hof:

“Daarmee wordt de vraag of aannemelijk is dat het gevolg met een aanzienlijke mate van waarschijnlijkheid door de gedraging van de verdachte is veroorzaakt, ontkennend beantwoord.”

De Groningse hiv-zaak kwam aan het licht toen meerdere mannen uit Groningen in 2006 bij de politie meldden dat ze bij een seksfeest waren bedwelmd en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed.

Vrijgesproken van zware mishandeling en op vrije voeten

De mannen zijn door het vonnis vrijgesproken van zware mishandeling, maar wel veroordeeld wegens poging tot zware mishandeling. De rechtbank in Groningen en het hof in Leeuwarden hadden eerder al forse celstraffen (twaalf en negen jaar) aan de twee verdachten uitgedeeld.

Omdat de beide verdachten al meer dan vijf jaar hebben vastgezeten, hoeven ze niet meer de gevangenis in. Onze correspondent Karin de Mik licht toe:

“In Nederland hoef je maar tweederde van je straf uit te zitten en beide verdachten hebben daar al aan voldaan. Ze hoeven dus niet opnieuw de gevangenis in. De voorlopige hechtenis van Hans J. werd in mei al opgeheven en Peter M. is al sinds afgelopen vrijdag op vrije voeten.”

Hoge Raad stelde al: onvoldoende bewijs voor besmetting door injectie

Op 28 maart van dit jaar trok de Hoge Raad het vonnis van het hof in Leeuwarden al in twijfel. Het hof had namelijk onvoldoende uitgezocht hoe de slachtoffers besmet zijn geraakt met het hiv-virus, stelde de raad. Net als het Arnhemse gerechtshof vandaag oordeelde, meende de Raad dat de onveilige seks die de mannen hadden gehad ook een rol kon spelen. Dit gebeurde in dezelfde periode namelijk. Naar aanleiding hiervan oordeelde de Raad dat de zaak opnieuw moest. De Hoge raad in een verklaring:

“Dat de kans op hiv-besmetting door seks met derden veel kleiner is dan de kans op besmetting door het injecteren door de verdachten, betekent nog niet dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de besmetting het gevolg is van onbeschermde seks. Het hof heeft dus nog onvoldoende uitgesloten dat ieder slachtoffer zijn hiv-besmetting ook via onbeschermde seks had kunnen oplopen.”

    • Jeannine Julen