Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Verboden voor panini's

Binnenkort worden broodjes en pizza's uit de binnenstad van het prachtige Rome geweerd, want dan wordt een zogenoemd panini-verbod van kracht. Per 1 januari aanstaande is het namelijk ten strengste verboden om voedsel en drankjes te nuttigen in het bijzijn van de historische hoogtepunten van de stad.

U heeft dus nog iets meer dan een maand de tijd om uw maaltijd op de Spaanse trappen of in de buurt van het Colosseum op te eten, daarna is het voor de doorsnee toerist niet meer te betalen. De boetes voor een urban picknick bij het Pantheon kunnen oplopen tot het exorbitante bedrag van 500 euro. Een duur geintje, want daar zou u ook heel royaal van kunnen lunchen bij een sterrenchef.

Het Romeinse stadsbestuur heeft de maatregel een paar maanden geleden afgekondigd omdat al dat gevreet de antieke trekpleisters aan zou tasten. Blijkbaar kunnen broodjes, pizza's en pasta's to go blijvende schade aan de monumenten veroorzaken en daar moet volgens de Italianen een eind aan komen.

Voor de inwoners zelf is deze regel niets nieuws, want ook in andere Italiaanse steden wordt eten in het openbaar flink beboet. Het is echter niet te hopen dat we zoiets ooit in Nederland gaan invoeren. Stelt u zich eens voor dat u dankzij een soortgelijke regel uw Hema-worst niet meer op een bankje langs de Amsterdamse gracht mag oppeuzelen, of dat het verboden is om u in het gezelschap van een broodje kroket op te houden in de buurt van de Domtoren. Lijkt me geen scenario om naar uit te kijken.

Nee, mocht het ooit zo ver komen, dan kunt u beter thuis een fijn lunchgerechtje klaarmaken en opeten. Zoals onderstaande zalmtartaar bijvoorbeeld. Die het overigens ook nog eens erg goed doet als voorgerechtje tijdens komende feestdagen.

Het bereiden van een zalmtartaar is gelukkig heel simpel. Ontdoe de avocado van zijn schil en snijd deze net zoals de zalm (geen gerookte) en komkommer in hele kleine blokjes. Snijd vervolgens de bosui in ringetjes en meng dit allemaal goed door elkaar. Mix dit goedje vervolgens met het sap van de citroen, een klein scheutje olijfolie en bestrooi naar smaak met versgemalen peper en zout. Zet vier borden klaar en leg hier een garneer-ring op. Vul de ring met de tartaar en druk goed aan. Haal de ring vervolgens voorzichtig weg en maak het tartaartje af met een takje bieslook. Indien u geen ring heeft om te garneren, dan kunt u ook een met plastic folie bekleed kopje gebruiken. Serveer de tartaar met versgebakken stokbrood.