Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Twee uitspraken van Guy Verhofstadt in reactie op de Eurotop

Laura Wismans

Soldiers of the German Army Bundeswehr stand next to a cargo plane Transall C-160 at the international airport in Kabul, Afghanistan on November 12, 2012. German Defence Minister Thomas de Maiziere said Monday, November 12, 2012 on a visit to Afghanistan that his government would decide in the coming days on the next steps in withdrawing troops from the country. AFP PHOTO / POOL/ OLIVER LANG
Soldiers of the German Army Bundeswehr stand next to a cargo plane Transall C-160 at the international airport in Kabul, Afghanistan on November 12, 2012. German Defence Minister Thomas de Maiziere said Monday, November 12, 2012 on a visit to Afghanistan that his government would decide in the coming days on the next steps in withdrawing troops from the country. AFP PHOTO / POOL/ OLIVER LANG AFP

Inleiding

Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het Europees parlement, baalde afgelopen vrijdag omdat de Eurotop niet het door hem gewenste resultaat heeft opgeleverd. Hij vindt dat Europese leiders een andere houding zouden moeten hebben, zeker omdat veel landen in financiële problemen zitten. Afgelopen vrijdag zei hij in het NOS Journaal: „We moeten de cijfers in perspectief zetten. De kleine begroting van Europa betekent 67 eurocent per inwoner per dag. De ruzie gaat erover, gaan de mensen nu 67 cent per dag afdragen, of 66 cent. Dat vind ik een onzindiscussie.” Hij zag voor de lidstaten juist mogelijkheden om te bezuinigen: „Ze zouden moeten erkennen dat door meer taken op Europees vlak te doen ze enorm zouden kunnen besparen in elk van de nationale begrotingen”, zei Verhofstadt. Daarop noemde hij enkele voorbeelden, waaronder: „We hebben geloof ik viermaal meer soldaten in Europa dan in de Verenigde Staten van Amerika.” Klopt wat hij zegt?

‘Europa heeft viermaal meer soldaten dan de VS’

Nederland heeft volgens de laatste rapportage uit juli 2012 van het ministerie van Defensie ruim 44.000 militaire personeelsleden in dienst. Een jaar eerder waren dat nog ruim 47.000. Maar over de aantallen militairen van andere Europese landen kan Defensie zich niet uitlaten. Er zijn wel andere instellingen die hierover informatie verzamelen. Het Britse International Institute voor Strategic Studies (IISS) noemt zichzelf „een toonaangevende autoriteit op het gebied van mondiale veiligheid, politiek risico en militair conflict”. Een van hun publicaties is de Military Balance, met daarin allerhande militaire gegevens van 170 landen.

De meest recente versie die next.checkt voorhanden heeft, is die uit 2010. De Verenigde Staten hebben in dat jaar bijna 1,6 miljoen militairen in dienst. Alle landen van de 27 EU-landen opgeteld hebben er bijna 1,9 miljoen in dienst. Dat komt niet eens in de buurt van ‘viermaal zo veel’, zoals Verhofstadt beweert.

Naast militairen heeft Defensie wanneer het nodig is ook de beschikking over reservisten – zij zijn oproepbaar maar werken op basis van vrijwilligheid en hebben een andere baan. De reservisten zijn dus niet zomaar als militair aan te merken. Nederland heeft volgens de Military Balance 2010 3.000 reservisten, de VS hebben er ruim 850.000. Als je militairen en reservisten samen neemt komen de VS op een totaal van bijna 2,5 miljoen mensen, de 27 EU-landen op bijna 4,5 miljoen. Ook dan klopt de bewering van Verhofstadt dus niet.

Europa is natuurlijk niet alleen de EU. Als we de militairen van het werelddeel Europa – in totaal 43 landen – bij elkaar optellen komen we op een totaal personeelsbestand van 2,9 miljoen militairen, nog steeds niet ‘viermaal zo veel’ als de bijna 1,5 miljoen die de VS er in dienst heeft.

Hoe we ook rekenen, op geen enkele manier komen we op een uitkomst waarbij Europa viermaal meer soldaten heeft dan de Verenigde Staten. Wij beoordelen de stelling daarom ook als onwaar.

‘De begroting van Europa bedraagt 67 cent per inwoner per dag’

De totale begroting zoals de Europese Commissie die voorstelde voor de periode 2014 tot en met 2020 bedroeg 1.025 miljard euro. De inzet van premier Rutte was dat daar minstens 100 miljard van af ging. De onderhandelingen gingen dus grofweg over een Europese begroting van tussen de 900 en 1.000 miljard euro.

Als we rekenen met de ondergrens, dan kunnen we de volgende rekensom maken: 900 miljard euro / zeven jaren = de begroting per jaar / 365 dagen = de begroting per dag / de 550 miljoen inwoners van de Europese Unie = de afdracht per persoon per dag. De uitkomst hiervan is 70 cent. Dit komt grofweg overeen met de stelling van Verhofstadt.

Overigens, als we met de bovengrens van de begroting rekenen, het bedrag dat de commissie voorstelde, komen we op een afdracht van 77 cent per dag. Het is dus niet zo dat er op de Eurotop werd onderhandeld over een verschil van 1 cent afdracht zoals Verhofstadt beweerde, maar ongeveer 7 cent.

Al met al beoordelen wij de stelling dat de begroting van Europa 67 cent per inwoner per dag bedraagt als grotendeels waar.