Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Nederland onthoudt zich van VN-stemming over Palestijnen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans laat weten dat Nederland niet zal stemmen over de statusverhoging van de Palestijnen bij de Verenigde Naties.
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans laat weten dat Nederland niet zal stemmen over de statusverhoging van de Palestijnen bij de Verenigde Naties. Foto ANP / Koen van Weel

Nederland zal zich onthouden van stemming over de statusverhoging van de Palestijnen bij de Verenigde Naties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vanmiddag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het Gaza-conflict. Hij sprak van een moeilijke afweging.

De Palestijnse president Abbas vraagt de VN vandaag de diplomatieke status van de Palestijnen te verhogen. Op dit moment heeft de Palestijnse Autoriteit, die het Palestijnse volk bij de VN vertegenwoordigt, nog de status van ‘waarnemende entiteit’. Abbas probeert van Palestina nu een ‘staat die geen lid is’ te maken, een VN-status die ook het Vaticaan heeft. De verwachting is dat de VN instemt met het Palestijnse verzoek.

De Palestijnen willen een diplomatieke opwaardering om zo meer internationale steun te bereiken voor het standpunt dat de Palestijnen recht hebben op een staat gebaseerd op de grenzen van 1967, met (Oost-)Jeruzalem als hoofdstad. Deze status zou een impliciete erkenning van de Palestijnse staat vormen en beter toegang tot internationale instanties geven.

‘Kans op brokken kleiner door stemonthouding’

Timmermans’ standpunt kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer, meldt persdienst Novum. Ook de coalitiepartijen zijn voor een onthouding, maar PvdA en VVD leggen dit standpunt anders uit.

Volgens Han ten Broeke (VVD) komt de opstelling neer op een ‘nee-stem’. Hij verzet zich tegen de actie van de Palestijnen omdat het schadelijk zou zijn voor het vredesproces. Volgens PvdA-Kamerlid Désirée Bonis is de opstelling van Timmermans echter een “majeure stap vooruit” en een breuk met het volgens haar pro-Israëlische kabinetsbeleid van de afgelopen jaren.

Timmermans begrijpt dat een ja- of nee-stem over de resolutie goed kan uitpakken voor het vredesproces. Maar volgens hem wordt de “kans op brokken kleiner” door onthouding van stemming, meldt NOS.

De minister noemde de statusverhoging eerder “ontijdig en onverstandig”. Volgens hem is de statusaanvraag “in de kern een wanhoopsdaad” van de Palestijnse Autoriteit, die niet meer weet hoe zich te positioneren in het vredesproces, zei hij vanmiddag. “En wanhoopsdaden zijn meestal niet de verstandigste.” Toch zei hij ook begrip te kunnen opbrengen voor de standpunten van zowel voor- als tegenstanders. Omdat het een politiek oordeel “op het scherpst van de snede” is, kiest hij voor onthouding van stemmen.

Timmermans heeft de afgelopen weken geprobeerd om te komen tot een gezamenlijk EU-standpunt. Hij erkende vanmiddag dat dat niet is gelukt: de Europese Unie zit niet op één lijn zit en hij betreurt dat. Zo heeft Frankrijk laten weten de statusverhoging wel te steunen maar zal ook Duitsland zich onthouden van stemming over het Palestijnse verzoek.