Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Teeven na zorgen PVV: Volkert van der G. niet eerder dan 2014 uit cel

Volkert van der G. komt aan bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp (2003).
Volkert van der G. komt aan bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp (2003). Foto ANP / Marcel Antonisse

Volkert van der G. komt niet eerder dan 2014 op vrije voeten. Hij is ook niet op proefverlof geweest en zal dat ook niet gaan. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vandaag in de Tweede Kamer. De PVV had hier zorgen over geuit.

In 2014 tweederde van straf uitgezeten: dan komt hij vrij

De 43-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. In 2014 heeft Van der G. tweederde van die straf uitgezeten en komt hij wettelijk in aanmerking voor voorwaardelijke in vrijheidstelling. Naar verwachting komt hij dan in mei 2014 vrij.

Hij kan dan tot 2022 na tussenkomst van de rechter prompt weer opgesloten worden. Bijvoorbeeld als hij zich niet houdt aan de voorwaarden van zijn vrijlating. Of een nieuw strafbaar feit pleegt.

Geruchten over proefverlof kloppen niet

De afgelopen weken doken er geruchten op dat Van der G. gesignaleerd zou zijn buiten de gevangenis in Zwolle. Het ministerie van Veiligheid en Justitie sprak dit tegen en ook Teeven zei vandaag dat hij niet op proefverlof is geweest, meldt Novum. PVV-Kamerlid Lilian Helder herhaalde dat wat de PVV betreft Van der G. niet vrijkomt voor hij zijn straf heeft uitgezeten. “Wij houden het scherp in de gaten”, waarschuwde ze.