Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Technisch bankroet’ Argentinië afgewend

Argentinië is voorlopig ontkomen aan een nieuwe schuldencrisis, nu een rechtbank in de Verenigde Staten gisteren een uitspraak heeft opgeschort dat Buenos Aires spoedig 1,3 miljard dollar (1 miljard euro) moest betalen aan schuldeisers die niet hebben meegedaan aan twee saneringsronden van de Argentijnse staatsschuld sinds de crisis van 2001.

Een Hof van Beroep in de staat New York heeft Argentinië tot eind februari de tijd gegeven om die uitspraak juridisch aan te vechten. Buenos Aires had een kort geding aangespannen tegen het oordeel, dat vorige week werd geveld door een lagere rechter in New York en dat Argentinië in een acute schuldencrisis dreigde te storten.

Rechter Thomas Griesa bepaalde op 21 november dat Argentinië de 1,3 miljard per 15 december opzij moest zetten voor investeerders die nooit akkoord zijn gegaan met kortingen op hun obligaties. Die kortingen, van ruim 70 cent op elke dollar, werden in 2005 en 2010 overeengekomen met ongeveer 93 procent van de schuldeisers.

Argentinië liet in 2001 verstek gaan bij ongeveer 100 miljard dollar aan overheidsschuld. Sommige schuldeisers, waaronder de Amerikaanse hedgefondsen Elliott Management en Aurelius Capital Management, proberen langs juridische weg het volle bedrag terug te krijgen van de obligaties – en kregen vorige week gelijk van rechter Griesa.

Het eerste vonnis betekende dat Argentinië afstevende op een ‘technisch faillissement’ bij 24 miljard dollar aan schuld. Want de rechtbank vaardigde een bevel uit aan het adres van de Bank of New York om schuldbetalingen aan andere obligatiehouders, die wel akkoord zijn gegaan met de kortingen, te blokkeren indien Buenos Aires de vijandige fondsen niet zou betalen.

De Argentijnse president Cristina Fernandez heeft het eerdere oordeel verworpen als „juridisch kolonialisme” en gezworen geen dollar te zullen betalen aan wat ze „gierfondsen” noemt.

Het Hof van Beroep gaf gisteren geen toelichting bij het besluit om de uitspraak op te schorten. Beide partijen hebben nu tot 27 februari de tijd om zich voor te bereiden op een nieuwe hoorzitting.