Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Spoedcursus Italiaans

popDiverse Artiesten: Vic van de Reijt presenteert Italiano! ****

„Elk jaar viel er in Nederland wel een Italiaanse zomerhit te bewonderen of te betreuren”, schrijft Vic van de Reijt met gepaste afstand bij zijn voorbeeldige compilatie van 70 Italiaanse successen. Van Enrico Caruso’s O sole mio (1916) tot Zucchero’s Senza una donna (1988) blonk de Italiaanse populaire muziek uit in sentiment, bombast en de onvoorwaardelijke toewijding aan ‘amore’. Opvallend in Van de Reijts keuze is de rol die Italiaanse originelen hebben gespeeld in de Nederlandse popmuziek, van Peter Koelewijns 24.000 kussen tot Marco Borsato’s Dromen zijn bedrog, een cover van Riccardo Fogli’s Storio di tutti i giorni. Naast draken van nummers als het in violen verzopen La canzone del sole van Lucio Battisti bevat Italiano! de stemmige brommuziek van Paolo Conte, Italiaanstalige vondsten van Françoise Hardy en de Nederlandse band Johnny Kendall & the Heralds en juweeltjes van Sophia Loren en Patty Pravo. Het best op dreef is Van de Reijt bij zijn keuze van Italiaanse beatmuziek door I Flippers, The Brains en I Dik Dik die zich onttrekken aan het kitscherige belcanto van hun landgenoten. Een spoedcursus Italiaans klonk nog niet eerder zo feestelijk.