Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Spaanse banken krijgen 37 miljard van Europa

Spanje ontvangt in 37 miljard euro van het Europese noodfonds.

Madrid. De Europese Commissie heeft gisteren bekendgemaakt dat de Spaanse overheid 37 miljard euro ontvangt om vier genationaliseerde banken op te schonen. Afgelopen juni deed Spanje een beroep op het euronoodfonds omdat het land niet langer zelf in staat bleek zijn wankele financiële sector te stutten. Na een half jaar onderhandelen zijn Brussel en Madrid nu akkoord over de voorwaarden waaronder deze staatssteun verstrekt gaat worden.

De vier genationaliseerde instellingen, alle sterk geraakt door het instorten van de huizenmarkt, moeten hun balanstotaal met gemiddeld 60 procent afbouwen. Doel is dat zij zich volledig gaan richten op consumenten en het midden- en kleinbedrijf. Ook zullen ze 45 miljard aan giftige vastgoedactiva en slechte leningen onderbrengen in een zogenoemd bad bank. Aan het startkapitaal hiervan draagt Europa nog eens circa 2,5 miljard euro bij.

Eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) oordeelde gisteren hard over de semipublieke spaarbanken die gered moest worden. Deze cajas staan onder grote invloed van de lokale en regionale politici. Die gebruikten hen om de huizenzeepbel op te blazen, omdat hun lagere overheden financieel van nieuwbouw profiteerden. Almunia: ,,De geschiedenis heeft aangetoond dat ze niet in staat zijn efficiënt te opereren in risicovolle sectoren.” De aanstaande sanering betekent dat duizenden kantoren sluiten en minstens 10.000 werknemers hun baan verliezen. NRC