Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Slob: Griekenland uit de euro, dat is voor iedereen beter

ChristenUnie-leider Arie Slob op het Binnenhof. Hij wil dat Griekenland de eurozone verlaat.
ChristenUnie-leider Arie Slob op het Binnenhof. Hij wil dat Griekenland de eurozone verlaat. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het zou voor zowel Griekenland als de andere eurolanden beter zijn als de Grieken de euro verlaten. Dat is de eindconclusie van het onafhankelijk onderzoek dat de ChristenUnie liet doen naar een ‘Grexit’. Partijleider Slob roept het kabinet op ‘het eerlijke verhaal te vertellen’.

De partij liet een onafhankelijke werkgroep, onder leiding van prof.dr. Johan Graafland, onderzoeken wat de verschillende opties op zouden leveren. De meest gunstige, stelt het rapport (hier in pdf), is die waarin Griekenland uit de euro stapt, maar wel binnen de EU blijft en zo toegang krijgt tot structuurfondsen. Een groot deel van de schulden wordt dan kwijtgescholden. Door terugkeer naar de Drachme krijgt het land vervolgens ‘ruimte voor devaluatie’ en zo kan ‘op termijn’ de economie weer opkrabbelen.

Volgens de onderzoekers zorgt dat scenario er ook voor dat de stabiliteit in andere eurolanden toeneemt.

‘Kabinet moet het eerlijke verhaal vertellen’

Slob grijpt het rapport aan om het standpunt van de ChristenUnie kracht bij te zetten. De partij zegt nooit een voorstander van de euro te zijn geweest, maar wil nu wel meedenken over een oplossing. Het is aan Rutte en Samsom om ‘het eerlijke verhaal te vertellen’.

“Als nu wordt verteld dat de deal die ministers van Financiën hebben gemaakt, Griekenland echt helpt, dan is dat absoluut niet waar. Want er worden nu eisen gesteld waardoor de schulden alleen maar verder oplopen.”

Debat over Griekenland uitgesteld

Het Kamerdebat over de steun aan Griekenland dat vandaag gehouden zou worden, is uitgesteld. Kamerleden hebben meer tijd nodig om zich te buigen over de brief van minister van Financiën Dijsselbloem. Mogelijk wordt volgende week een plenair debat gehouden over het onderwerp.