PvdA eist veiligheidsgarantie van digitaal patiëntendossier

DEN HAAG - Illustratie bij berichtgeving, assistente in een dokterspraktijk in Haarlem. De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem het plan verworpen waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de verplichte elektronische uitwisseling van medische gegevens wilde regelen. Het zogeheten Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is volgens de Senaat in de landelijke opzet nu niet veilig genoeg. ANP XTRA KOEN SUYK Foto ANP / Koen Suyk

De PvdA eist van minister Schippers van Volksgezondheid de garantie dat het digitaal patiëntendossier veilig is. Kamerlid Bouwmeester Lea Bouwmeester zei in het Radio 1-journaal dat patiëntengegevens veilig moeten worden opgeslagen, dat de privacy moet zijn gewaarborgd en dat het systeem beveiligd is tegen hackers.

Bouwmeester benadrukt dat haar partij wel een voorstander is van een digitaal systeem, maar dat er nu nog te veel onduidelijkheid heerst over hoe de privacy gewaarborgd wordt. Bouwmeester:

“Het is goed om medische gegevens te delen, omdat zo fouten worden voorkomen. Maar we hebben twee zorgen. De eerste gaat over de privacy: wie kijkt er in je dossier? En de tweede is de beveiliging van het systeem.”

‘Het komt vast goed, maar patiënten zijn bezorgd’

De partij heeft de minister gevraagd om opheldering en verwacht voor 1 januari, wanneer het systeem wordt ingevoerd, antwoord te krijgen. Wel verwacht Bouwmeester “dat het wel goed komt”. Het is voornamelijk van belang dat de onduidelijkheid van tafel is, omdat er nog onrust is onder patiënten stelt het Kamerlid. Met een feitelijke brief waarin alle zaken worden opgehelderd, kan de minister hier verandering in brengen.

Het digitaal patiëntendossier zou in 2010 al worden ingevoerd, maar dat strandde omdat privacy niet gegarandeerd kon worden. Zorgverzekeraars, huisartsen, ziekenhuizen en apothekers hebben nu gezamenlijk een nieuw systeem samengesteld. Het grootste verschil met het oude systeem is dat patiënten nu zelf mogen bepalen of ze een elektronisch patiëntdossier krijgen of niet.

    • Jeannine Julen