Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

President woest na vrijspraak oud-premier Kosovo: tribunaal veroordeelt Servië

Nikolic reageert zeer verontwaardigd en boos op de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal. Foto AFP/Atila Kisbenedek

De vrijspraak van oud-premier Haradinaj van Kosovo heeft tot een verbaasde en woedende reactie geleid van de Servische President Nikolic. In een verklaring stelt hij dat het Joegoslaviëtribunaal is opgericht “om het Servische volk te veroordelen”, zo schrijft persbureau Reuters.

De nationalistische president zei daarnaast dat het de vrijspraak “verzoening in regio bemoeilijkt” en “euroscepsis vergroot onder de Servische bevolking.”

‘oorlogsmisdaden niet bewezen’

Oud-premier Haradinaj van Kosovo is vanochtend voor de tweede maal vrijgesproken van oorlogsmisdaden. De rechters van het Joegoslavië-Tribunaal achten het niet bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan martelingen en moord in 1998. In 2008 werd de voormalige premier ook vrijgesproken, maar vorig jaar bepaalde het tribunaal in Den Haag dat hij opnieuw moest worden berecht voor moord en marteling.

Na de Kosovo-oorlog in 1999, waarmee de NAVO het Servische gezag uit Kosovo verdreef, was Haradinaj nauw betrokken bij de omvorming van het UÇK tot het Kosovo Beschermingskorps (KPC).

Hij stichtte een eigen partij, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK). Die is sindsdien een belangrijke politieke factor in het land. Ramush Haradinaj was 96 dagen premier toen hij op 10 maart 2005 door het VN-hof werd aangeklaagd.