Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Prachtige beelden, maar wel een beetje sentimenteel

Rise of the Guardians / De vijf legendes

Regie: Peter Ramsay. Met de stemmen van: Alec Baldwin, Hugh Jackman, Jude Law, Chris Pine, Isla Fisher / Jack Wouterse, Vincent Croiset, Bracha van Doesburgh.

De animatiefilm Rise of the Guardians brengt een aantal figuren samen die in Amerika waarschijnlijk bekender zijn dan in Nederland. De Kerstman en de paashaas kennen we wel, net als het Zandmannetje (Klaas Vaak), maar Jack Vorst en de Tandenfee zullen de meeste kinderen weinig zeggen. En dan zijn er nog het Mannetje in de Maan en de schurk Git(zwart), beter bekend als de Boeman (Boogeyman).

Als Git de melktanden steelt die de Tandenfee elke nacht inzamelt, dromen inruilt voor nachtmerries en hij ook dreigt met het verstoren van het werk van de Kerstman en de paashaas worden de diverse ‘legendes’ bij elkaar geroepen. Zij moeten het geloof van kinderen in hun bestaan bewaken door de boosaardige Git te verslaan.

De film, die van donker naar licht gaat, ziet er prachtig uit. Vooral de scènes in het land van de paashaas zijn adembenemend: een paradijselijk oord met diepgroene tuin, kleurige planten en bontgekleurde rivieren waarin de paaseieren geverfd worden.

De boodschap lijkt te zijn dat het buitengewoon rampzalig is als kinderen hun geloof in de Kerstman of welk fictief wezen dan ook verliezen. Die geven hoop, maar op wat precies wordt niet echt duidelijk. Kinderen zijn hier synoniem voor onschuld, en zij moeten koste wat kost beschermd worden. Het maakt de film behoorlijk sentimenteel. Daartegenover staat dat kinderen kunnen leren hun irrationele angsten te overwinnen. Nogal verwarrend, een film die zowel geloof als ratio propageert.