Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Platini: einde Europa League?

Michel Platini overweegt de formule van de Europa League aan te passen. Dat zei de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA gisteren in een interview met de Franse krant Ouest-France.

Platini overweegt het tweede Europese bekertoernooi helemaal af te schaffen en in plaats daarvan 64 voetbalclubs te laten meedoen aan de Champions League, zo verklaarde de Fransman in hetzelfde interview.

Een andere suggestie is de Europa League op te waarderen en de winnaar mee te laten doen aan de Champions League. Platini: „We werken momenteel meerdere opties uit. Niets is nog zeker. In de loop van 2014 nemen we een beslissing over de periode van 2015 tot 2018.”

Platini is ontevreden over het feit dat veel clubs niet hun sterkste spelers in de Europa League opstellen. De UEFA stuurde onlangs nog een brief naar alle clubs om hen op het belang van de Europa League te wijzen.

Zo zijn dit seizoen FC Twente en PSV een speelronde voor het einde van de groepsfase al uitgeschakeld. Ze zullen het laatste groepsduel met een B-elftal spelen. Zelfs toen ze nog wel in de race werden, speelden FC Twente en PSV vaak niet met hun sterkste opstelling. Net topfitte spelers bleven uit voorzorg aan de kant, om hen te sparen voor een wedstrijd in de nationale competitie.

Platini liet in hetzelfde interview met Ouest-France weten in de toekomst mogelijk videobeelden te willen gebruiken bij het beoordelen van buitenspelsituaties. Hij zei er wel bij dat dit idee nog in een zeer prematuur stadium verkeert.