Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-premier Haradinaj van Kosovo gaat opnieuw vrijuit

THE HAGUE - The former commander of the Kosovo Liberation Army Ramush Haradinaj during the judgement in his retrial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia at the Hague, at Thursday 29 November 2012. ANP / POOL / KOEN VAN WEEL
THE HAGUE - The former commander of the Kosovo Liberation Army Ramush Haradinaj during the judgement in his retrial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia at the Hague, at Thursday 29 November 2012. ANP / POOL / KOEN VAN WEEL Voormalig premier Ramush Haradinaj tijdens de uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal. Foto ANP / Koen van Weel

Oud-premier Haradinaj van Kosovo is opnieuw vrijgesproken van oorlogsmisdaden. De rechters van het Joegoslavië-Tribunaal achten het niet bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan martelingen en moord in 1998.

Ook Idriz Balaj en Lahi Brahimaj, twee voormalige strijders van het Bevrijdinsgleger van Kosovo (UCK), werden vandaag vrijgesproken. Volgens de aanklagers was Haradinaj in 1998 betrokken bij het mishandelen, martelen en vermoorden van Serviërs en vermoedelijke collaborateurs met de Servische strijdkrachten in Kosovo.

In 2008 al vrijgesproken, tijdstip vonnis wees op tweede vrijspraak

In 2008 werd de voormalige premier al een keer vrijgesproken, maar vorig jaar bepaalde het tribunaal in Den Haag dat de drie opnieuw moesten worden berecht voor zes gevallen van moord en marteling. Het eerdere proces zou zijn ontsierd door intimidatie van de getuigen, waardoor een verkeerd vonnis was geveld. De aanklager eiste dat Haradinaj voor minstens twintig jaar de cel inging.

Het tijdstip waarop het vonnis werd uitgesproken, wees er echter al op dat de oud-premier waarschijnlijk zou worden vrijgesproken, schrijft redacteur Cees Banning vandaag. Banning in NRC Handelsblad:

“Het vonnis werd vanmorgen relatief vroeg geveld, dat duidt meestal op een vrijspraak zodat de verdachten nog dezelfde dag op het vliegtuig kunnen worden gezet. In de zaal klonk luid applaus, nadat rechter Bakone Molote het vonnis had voorgelezen.”

Hoofdrolspelers lijken maar niet uit beeld te verdwijnen

De vrijlating van Haradinaj leidde vier jaar geleden tot protesten. Toch is de kans niet gering dat hij binnen een paar jaar opnieuw Kosovo gaat leiden. Ruim twintig jaar na het begin van de oorlogen lijkt het alsof de hoofdrolspelers maar niet uit beeld willen verdwijnen, schreven onze redacteuren Banning en Marloes de Koning gisteren in NRC Handelsblad. Banning en De Koning:

“Ze gaan hooguit dood, zoals de Servische leider Slobodan Milosevic en de Kroatische president Franjo Tudjman. Een deel van de leiders van toen zijn de politici van nu. De slachtoffers en hun nabestaanden worden daardoor dagelijks aan hun leed herinnerd. Servië heeft een president die lang de plaatsvervanger was van oorlogshitser Vojislav Seselj, die nu wordt berecht in Den Haag. De huidige premier is de oud-woordvoerder van Slobodan Milosevic.”

Na de Kosovo-oorlog in 1999, waarmee de NAVO het Servische gezag uit Kosovo verdreef, was Haradinaj nauw betrokken bij de omvorming van het UÇK tot het Kosovo Beschermingskorps (KPC).

Hij stichtte een eigen partij, de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK). Die is sindsdien een belangrijke politieke factor in het land. Ramush Haradinaj was 96 dagen premier toen hij op 10 maart 2005 door het VN-hof werd aangeklaagd.