Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nico V. veroordeeld tot twee jaar cel in vastgoedfraudezaak Klimop

HAARLEM - Verdachte in de vastgoedfraudezaak Klimop Nico V., zelf niet aanwezig bij de uitspraak, in de rechtszaal. Klimop is de grootste fraudezaak ooit in Nederland, waarbij directeuren van Rabo Vastgoed, het vroegere Bouwfonds, en het Philips Pensioenfonds geld zouden hebben verduisterd. ANP ALOYS OOSTERWIJK
HAARLEM - Verdachte in de vastgoedfraudezaak Klimop Nico V., zelf niet aanwezig bij de uitspraak, in de rechtszaal. Klimop is de grootste fraudezaak ooit in Nederland, waarbij directeuren van Rabo Vastgoed, het vroegere Bouwfonds, en het Philips Pensioenfonds geld zouden hebben verduisterd. ANP ALOYS OOSTERWIJK De 75-jarige vastgoedfraudeur Nico V. is veroordeeld tot twee jaar cel. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Vastgoedfraudeur Nico V. moet twee jaar de cel in vanwege onder meer verduistering en lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vandaag bepaald, meldt persdienst Novum. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel tegen V. geëist.

De straf viel lager uit omdat V. al 75 jaar is en vanwege zijn gezondheidstoestand. Vorig jaar kreeg hij een levensbedreigende ziekte. Daarvan is hij nu hersteld. Ook hield de rechter er rekening mee dat de eis vergeleken met die tegen andere verdachten in de zaak relatief zwaar was. Tegen verdachten Hans van T. en Dennis L. werden celstraffen van respectievelijk drie en vier jaar geëist.

Het OM meldt aan Novum blij te zijn dat Nico V. veroordeeld is voor de criminele organisaties rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. De uitspraak wordt nog bestudeerd om te bekijken of een hoger beroep tegen de lager dan geëiste straf de moeite is.

De grootste vastgoedfraude in de Nederlandse geschiedenis

De Klimopzaak is de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. De in totaal veertien verdachten zouden meer dan tweehonderd miljoen euro van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds hebben weggesluisd. Hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het Bouwfonds, werd eerder al veroordeeld tot vier jaar cel. Er staan nu nog drie verdachten terecht.

Nico V., oom en vertrouweling van hoofdverdachte Jan van V., nam volgens justitie deel aan twee criminele organisaties voor de plundering van het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Hij speelde een centrale rol in het samenwerkingsverband. Hij was personeelschef van de criminele organisatie en onderhield contacten met de projectontwikkeling. Hij werd ook veroordeeld voor het verduisteren van miljoenen euro’s, witwassen en het opmaken van valse facturen.