Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Egyptische grondwet vandaag verwacht - ‘Morsi kiest voor de confrontatie’

President Morsi geeft later vandaag een persconferentie. Verwacht wordt dat er dan een nieuwe grondwet is samengesteld. Foto AP/Maya Alleruzzo

Een nieuwe Egyptische grondwet wordt naar verwachting vandaag goedgekeurd. Aanhang van president Mohammed Morsi wil hem zaterdag massaal de steun betuigen op het Tahrirplein. Hiermee kiest Morsi voor ‘de confrontatie’, aldus correspondent Gert van Langendonck.

Als de grondwet vandaag in vergadering wordt goedgekeurd dan moet hij uiterlijk binnen dertig dagen voorgelegd worden aan het volk middels een referendum. Nog eens dertig dagen later volgen dan nieuwe verkiezingen. Morsi kan ervoor kiezen het referendum al vroeger uit te schrijven.

Het schrijven van een nieuwe grondwet sleept al lang voort door de scherpe tegenstellingen tussen fundamentalisten en seculieren. De commissie die de grondwet samenstelt bestaat momenteel alleen nog uit leden van de Moslimbroederschap, de partij van de president Morsi, en enkele andere islamitische partijen. Alle andere leden zijn opgestapt omdat de Broederschap volgens hen de zin wil doordrijven. Ook de rechters van het hoogste beroepshof legden gisteren voor onbepaalde tijd het werk neer uit protest tegen Morsi.

‘Grondwet was de echte inzet van Morsi’s decreet’

Het lijkt er steeds meer op dat de nieuwe grondwet het doel was van Morsi’s controversiele decreet, waarmee hij zichzelf boven de rechtspraak plaatste, zo legtcorrespondent Gert van Langendonck vandaag uit in NRC Handelsblad:

“De grondwetgevende vergadering kon volgens de wetgeving op elk moment ontbonden worden door de rechtbank, iets wat met het vorige panel ook al was gebeurd. Morsi’s decreet maakt een herhaling hiervan in principe onmogelijk, ook al leggen de rechters zich daar niet zomaar bij neer.

Hoewel het decreet de deadline voor de grondwet juist met twee maanden had verlengd, werd gisteren plots besloten om onmiddellijk tot stemmen over te gaan. Salafisten en Moslimbroeders hebben samen genoeg stemmen om dat te doen. Het enige wat hen daarvan weerhield was dat een grondwet die door slechts één politieke stroming is goedgekeurd een klein maatschappelijk draagvlak heeft. Die bekommernis speelt blijkbaar niet meer.”

Inhoud grondwet nog onduidelijk

Hoe die grondwet eruit ziet, daar hebben de Egyptenaren nog het raden naar, zo legt Van Langendonck uit:

“Het is mogelijk dat er op het laatste moment nog veranderingen worden aangebracht, bijvoorbeeld om de salafistische stemmen te behalen. Op de laatste bekende versie was veel kritiek van seculieren en mensenrechtenorganisaties. Veel artikelen beroepen zich immers op de islamitische wetgeving, wat veel ruimte openlaat voor interpretaties.”

Aanhang Morsi zaterdag massaal naar Tahrirplein

Activisten waarschuwen ondertussen voor een ‘tweede revolutie’ en een verheviging van de protesten als Morsi zijn koers voortzet en nog altijd niet terugdeinst voor de consequenties van de beslissing die hij vorige week nam. Hij verleende zichzelf en het panel dat de nieuwe Egyptische grondwet samenstelt immuniteit; het kan niet meer door rechters worden ontbonden.

De aanhang van Morsi laat een fel tegengeluid horen en heeft voor zaterdag een massabetoging gepland op het Tahrirplein in Kairo, waar momenteel tegen Morsi wordt betoogd. In een oproep om massaal naar het grote plein te komen noemen Moslimbroeders de demonstranten ‘tuig’ dat de democratie in Egypte ‘dwarsboomt’.

Jan Eikelboom, correspondent namens Nieuwsuur, waagde zich gisteren aan enkele voorspellingen over de beslissingen Morsi heeft genomen, en later vandaag bekendmaakt.

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom Dit moet ik natuurlijk niet doen, maar ik ga me toch wagen aan een voorspelling voor Egypte. 1-morgen komt er een nieuwe grondwet
Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom 2-Morsi trekt decreet in en haalt zo angel uit protest 3-oppositie reageert boos over grondwet maar kan massa niet mobiliseren 4-morsi wint
Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom 5-en binnen 24 uur weten we of ik me met deze voorspelling belachelijk heb gemaakt ;-)

Morsi: 80 tot 90 procent van Egypte steunt mij

Morsi gaf gisteren een interview aan Time magazine, waar hij op de shortlist staat voor Man van het Jaar. Daarin zei hij zeker te zijn dat “80 à 90 procent van de Egyptenaren” achter hem staat. De betoging op het Tahrirplein, waar dinsdag meer dan 200.000 mensen tegen Morsi betoogden, omschreef de president als “een soort misverstand van enkelingen.”