Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Duurzaamheid

Nee, dit is geen ijs

A Hindu devotee offers prayers after a dip in the Yamuna River, surrounded by industrial effluent, during Karthik Purnima in New Delhi, India, Wednesday, Nov. 28, 2012. Karthik Purnima is celebrated on the full moon day of the Hindu calendar month of Karthik and considered very auspicious by Hindus. (AP Photo/ Manish Swarup)
A Hindu devotee offers prayers after a dip in the Yamuna River, surrounded by industrial effluent, during Karthik Purnima in New Delhi, India, Wednesday, Nov. 28, 2012. Karthik Purnima is celebrated on the full moon day of the Hindu calendar month of Karthik and considered very auspicious by Hindus. (AP Photo/ Manish Swarup)

Op het eerste gezicht lijkt dit een vroege nieuwjaarsduik of een nieuwe recordpoging van de ‘iceman’ Wim Hof. Maar nee, het is een van de tientallen hindoefestivals die India rijk is, namelijk Kartik Poornima. En die witte massa in de Yanuma, een rivier bij New Delhi, is geen ijs, maar (industriële) vervuiling. Naast grote bedrijven die hun afvalwater lozen op de heilige rivier loopt hij ook 22 kilometer door New Delhi. Deze megastad dumpt dagelijks miljarden liters rioolwater in de Yanuma. Hoewel de regering de laatste jaren veel geïnvesteerd heeft in schoonmaak en preventiemaatregelen is de vervuiling volgens milieuactivisten nauwelijks afgenomen.