Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Morsi en zijn moslimbroeders kiezen offensief

De Egyptische president Morsi en de Moslimbroederschap kiezen voor de confrontatie. Voor zaterdag heeft de Broederschap een massabetoging gepland, ter ondersteuning van Morsi’s decreet, op hetzelfde Tahrirplein waar nu tegen Morsi wordt betoogd. En vandaag zal de grondwetgevende vergadering naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe grondwet goedkeuren.

Het schrijven van een nieuwe grondwet sleept al lang door de scherpe tegenstellingen tussen fundamentalisten, die de grondwetgevende commissie domineren, en seculieren. De meeste seculiere en christelijke leden van de vergadering zijn eruit weggelopen uit protest tegen de invloed van de fundamentalisten op de grondwet.

Het lijkt er steeds meer op dat de grondwet de echte inzet was van Morsi’s controversiële decreet, waarmee hij zichzelf vorige week boven de rechtspraak plaatste. De grondwetgevende vergadering kon op elk moment ontbonden worden door de rechtbank, iets wat met het vorige orgaan ook al was gebeurd. Morsi’s decreet maakt een herhaling in principe onmogelijk, ook al leggen de rechters zich daar niet zomaar bij neer.

Hoewel Morsi’s decreet de tijdlimiet voor het maken van de nieuwe grondwet juist met twee maanden had verlengd, werd gisteren in de vergadering plotseling besloten direct te gaan stemmen. Moslimbroeders en radicalere salafisten hebben genoeg stemmen om dat te doen. Het enige wat hen daarvan tot dusverre weerhield was dat een grondwet die door slechts één politieke stroming is goedgekeurd een klein maatschappelijk draagvlak heeft. Die zorg speelt blijkbaar niet meer.

Als de grondwet is goedgekeurd moet hij uiterlijk binnen dertig dagen aan de bevolking voorgelegd worden in een referendum. Kort daarop volgen dan nieuwe parlementsverkiezingen.

Niet duidelijk is hoe de grondwet er nu uitziet. Op de laatste bekende versie was veel kritiek van seculieren en mensenrechtenorganisaties. Veel artikelen beroepen zich immers op het islamitisch recht, wat veel ruimte openlaat voor interpretaties.

Morsi zelf gaf gisteren een interview aan het magazine Time , waar hij op de shortlist staat voor Man van het Jaar. Daarin zei hij zeker te zijn dat „meer dan 80 à 90 procent van de Egyptenaren” achter hem staat. De betoging op het Tahrirplein, waar dinsdag meer dan 200.000 mensen tegen Morsi betoogden, omschreef de president als „een soort misverstand van enkelingen”.