Met wijn kennismaken op je zesde

In Nederland willen we onze kinderen graag laten zien dat melk niet uit een fabriek komt maar uit een koe. Op naar een boerderij dus. In Frankrijk kunnen schoolklasjes ook intekenen voor een ‘stukje educatie’, lees ik in het Engelse wijnblad Decanter. Om aan te tonen dat de wijn die maman et papa drinken niet zomaar uit een fles komt maar gemaakt wordt van druiven, heeft het CIVB, de belangenorganisatie van Bordeaux wijnen, het Gironde Verte programma ontwikkeld. Dat laat kinderen vanaf zes jaar kennismaken met wijnmakers, zij leren hoe wijn wordt gemaakt en wat de invloed is van de seizoenen op wijnranken en druiven.

Het CIVB spreekt de hoop uit dat mensen hierdoor al op jonge leeftijd het belang van de wijnindustrie voor Bordeaux inzien. Niet alleen op economisch vlak, maar ook wat deze betekent voor het milieu en de omgeving. Tot zover ‘de droge theorie’.

Zoals te doen gebruikelijk is bij wijnrondleidingen zal er ook geproefd gaan worden. Geen rood, wit of rosé overigens, maar alleen druiven. Voor een stukje zelfwerkzaamheid krijgen de wijndrinkers in wording daarna een Cahier des Vignes mee, een wijnwerkboek. Maman et papa bieden in dit geval vast aan om mee te helpen met huiswerk maken.

Ook wijnmakers, leraren en burgemeesters krijgen overigens wat te doen. Deze ontvangen een brochure, waarin wordt uitgelegd wat Gironde Verte precies behelst. En bovendien hoe zij zelf een Vign’ école, een wijnschool, kunnen oprichten.

Opvallend genoeg kreeg het initiatief bijval vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft parlementslid Diana Johnson opgeroepen om alcoholeducatie onderdeel te laten uitmaken van het national curriculum, het nationale onderwijsprogramma. ‘Zo kan een jong iemand beter antwoord geven op de vraag: ‘Als mijn vrienden drinken, zal ik dat dan ook doen, en zo ja, hoeveel?’, aldus Johnson.

Persoonlijk ben ik nieuwsgierig hoe er hier gereageerd wordt als Jet Bussemaker, de Minister van Onderwijs, adviseert om, behalve schooluitstapjes naar de Efteling,  ook eens een tripje te organiseren naar een van de vele wijnbedrijven die Nederland al telt, om zo keetslempen, bingedrinken en comazuipen te helpen voorkomen.

Tijd voor een werkgroep. Ik houd me aanbevolen.

    • Harold Hamersma