Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Messi’s uitdagers voor de Gouden Bal dit jaar: Ronaldo en Iniesta

Messi, die een van de kanshebbers is voor de FIFA Ballon d'Or 2012.
Messi, die een van de kanshebbers is voor de FIFA Ballon d'Or 2012. Foto AFP / Jorge Guerrero

Nog drie voetballers zijn over in de race om de FIFA Ballon d’Or, de belangrijkste prijs voor de individuele voetballer. Lionel Messi zit er uiteraard bij. Concurrentie komt dit jaar van Cristiano Ronaldo en Messi’s ploeggenoot Andrés Iniesta.

Dat werd vanmiddag bekendgemaakt in Sao Paolo, in Brazilië.

De FIFA Ballon d’Or is een samenvoeging van de Ballon d’Or, in 1956 in het leven geroepen door het Franse tijdschrift France Football, en de titel Wereldvoetballer van het jaar, die sinds 1991 werd toegewezen door de FIFA. De Ballon d’Or ging zeven keer naar een Nederlander (drie keer Cruijff, drie keer Van Basten en één keer Gullit), de Wereldvoetballer van het jaar was één keer een Nederlander: Van Basten in 1992.

Sinds 2010 is het dus één prijs, die tot nu toe nog elk jaar dezelfde winnaar kende. Juist, die kleine Argentijnse tovenaar. Bovendien is Spanje overduidelijk het land waar de beste voetballers ter wereld te zien zijn: Messi won in 2010 van twee Barcelona-ploeggenoten (Iniesta en Xavi) en kreeg vorig jaar de voorkeur boven Ronaldo van Real Madrid en wederom Xavi. De top-3 bestaat dus al drie jaar achtereen volledig uit spelers van de twee Spaanse topploegen.

Lionel Messi: de favoriet die al 82 keer scoorde dit jaar

Uiteraard is Messi ook dit jaar de grote favoriet. Hij maakte er het afgelopen weekend twee tegen Levante en staat nu op 82 (!) doelpunten in 2012. Dat deed hij in 63 wedstrijden - 54 voor Barcelona en 9 voor Argentinië.

Twitter avatar footballacca Football Accumulator Lionel Messi has scored 82 goals in 2012, AC Milan have scored 81.

De laatste zes doelpunten uitgezonderd, zijn dit alle doelpunten die hij dit jaar maakte:

Cristiano Ronaldo: de beste voetballer ter wereld als Messi niet had bestaan

Vorig jaar dus al een van de uitdagers van Messi, en ook nu is de Portugees erbij. Messi en Ronaldo, ze worden dankzij hun uitzondelijke kwaliteiten wel vaker tegen elkaar afgezet.

Ronaldo speelde een erg sterk EK (hij schakelde ons ook uit met twee doelpunten) en is nog altijd op dreef voor Real Madrid: dit seizoen 19 doelpunten in 20 wedstrijden.

Zijn hoogtepunten van dit seizoen:

Andrés Iniesta: de outsider

Hij zat in 2010 bij de drie genomineerden, maar moest vorig jaar Messi, Ronaldo en Xavi voor zich laten. Dit jaar wisselen Iniesta en Xavi stuivertje en staat hij er dus weer bij: de 28-jarige middenvelder met de bijnaam El Blanquito.

Zijn beste assists:
http://youtu.be/6VFtJTIyrcs

Iniesta zal, hoe briljant hij ook kan voetballen, hoogstwaarschijnlijk dit jaar de Gouden Bal moeten overlaten aan óf zijn teamgenoot, óf de sterspeler van de grote rivaal.

De Gouden Bal wordt op 7 januari uitgereikt.