Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Lagere inkomens gaan er in 2013 op achteruit

Wie minder dan 1.750 euro bruto verdient gaat er volgend jaar netto op achteruit. Die tegenvaller kan oplopen tot circa 15 euro. Dat blijkt uit berekeningen van salarisverwerkers als Salar en Raet. Zij berekenen jaarlijks de effecten op het loonstrookje van veranderende wet- en regelgeving door.

Inkomens rond de 3.500 euro zijn in 2013 het beste af. Zij gaan er zo’n 40 euro op vooruit. Daarna vlakt het voordeel voor hogere inkomens weer wat af.

Belangrijkste oorzaak van de veranderingen op het loonstrookje is het verdwijnen van de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Daar profiteren inkomens rond de 3.500 euro het meeste van. Gelijktijdig wordt de arbeidskorting voor hogere inkomens verlaagd waardoor het voordeel daarna weer afkalft. In de berekeningen van Salar zijn de pensioenpremies niet meegenomen. Die worden rond deze tijd door verschillende pensioenfondsen bekend gemaakt.

De cijfers betekenen niet dat groepen die er ogenschijnlijk fiscaal op vooruit gaan ook meer te besteden krijgen. Maatregelen als de stijging van het BTW-tarief naar 21 procent en de verhoging van het eigen risico in de zorg van 220 euro naar 350 euro zijn niet van invloed op het loonstrookje. Ze drukken in veel gevallen de koopkracht van Nederlanders vanaf volgend jaar.