In beeld

Kosovaarse strijders opnieuw vrijgesproken in Den Haag

Volgens de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal was oud-premier van Kosovo Ramush Haradinaj in 1998 betrokken bij het mishandelen, martelen en vermoorden van Serviërs en vermoedelijke collaborateurs met de Servische strijdkrachten in Kosovo. Maar hij werd vandaag voor de tweede keer vrijgesproken in Den Haag. In 2008 werd de voormalige premier al een keer vrijgesproken, maar vorig jaar bepaalde het tribunaal in Den Haag dat hij, samen met twee leden van het Bevrijdingsleger van Kosovo, opnieuw moest worden berecht voor zes gevallen van moord en marteling. Het eerdere proces zou zijn ontsierd door intimidatie van de getuigen, waardoor een verkeerd vonnis was geveld. De aanklager eiste dat Haradinaj voor minstens twintig jaar de cel inging. De Servische president Nikolic reageerde woedend.
Oud-premier van Kosovo Ramush Haradinaj (links), strijders van het Bevrijdinsgleger van Kosovo (UCK) Idriz Balaj (midden) en Lahi Brahimaj (tweede van rechts), wachten op het oordeel van het Joegoslaviëtribunaal.
AP / Koen van Weel
Voormalig commandant van het Bevrijdinsgleger van Kosovo (UCK) Lahi Brahimaj komt het Joegoslavië-Tribunaal binnen.
AP / Koen van Weel
Een Kosovaarse Albanees loopt langs een reclamebord met het portret van de Kosovaarse oud-premier Ramush Haradinaj, in Pristina.
AFP / Armend Nimani
Een supporter van oud-premier van Kosovo Ramush Haradinaj houdt de Albanese vlag beet buiten het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.
AP / Peter Dejong
Een man hangt Albanese vlaggen recht in Pristina.
AFP / Armend Nimani
Aanhangers van oud-premier van Kosovo, Ramush Haradinaj, bij een groot scherm in Pristina, waar de zaak tegen Haradinaj gevolgd kon worden.
AP / Visar Kryeziu
Een aanhanger van oud-premier van Kosovo Ramush Haradinaj viert het oordeel van het Joegoslavië-Tribunaal, dat hij volgde via een groot scherm in Pristina.
AP / Visar Kryeziu
Aanhangers van de Kosovaarse oud-premier Ramush Haradinaj in Pristina.
AP / Visar Kryeziu
Feest in Pristina na de vrijspraak van oud-premier Haradinaj.
Reuters / Hazir Reka
Aanhangers van oud-premier van Kosovo Ramush Haradinaj vieren feest in hoofdstad Pristina.
AFP / Armend Nimani
Voetgangers in Pristina, Kosovo, passeren een grote vlag met de beeltenis van oud-premier Ramush Haradinaj.
AP / Visar Kryeziu
In de Kosovaarse hoofdstad Pristina wordt feestgevierd nadat oud-premier Haradinaj van Kosovo opnieuw is vrijgesproken in het Joegslavië-Tribunaal.
AP / Visar Kryeziu
Kaarsjes vormen het woord 'freedom', ter ere van oud-premier van Kosovo Ramush Haradinaj, buiten het Joegslavië-Tribunaal in Den Haag.
AP / Peter Dejong
Aanhangers van Ramush Haradinaj, oud-premier van Kosovo, vieren feest in Pristina na diens vrijspraak.
AFP / Armend Nimani
Aanhangers van oud-premier van Kosovo Ramush Haradinaj houden de Albanese vlag vast buiten het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.
AFP / Jan Hennop