Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Kortkolom sport

Bondscoach Van Vliet stopt bij wielrennen

Rotterdam. Leo van Vliet stopt na vier jaar als bondscoach van de Nederlandse wielermannen. De oud-renner heeft volgens de KNWU na goed overleg met de nationale wielerbond besloten het aflopende contract niet te laten verlengen. Zijn opvolger moet een bondscoach worden met een fulltime dienstverband. De 57-jarige Van Vliet, zakenman in ruste, is koersdirecteur van de Amstel Goldrace. In een persverklaring schrijft hij: „Ik kan terugzien op een mooie periode waarin ik me tweehonderd procent heb ingezet, maar ik kan mij niet altijd vinden in de instelling en motivatie van sommige renners.” Van Vliet, die weinig succesvol was als coach van de Nederlandse profploeg, had na het afgelopen WK in Valkenburg forse kritiek op de „te veel gepamperde” renners van met name Rabobank. (NRC)

Snelle goal Van Persie tegen West Ham: 1-0

Manchester. Voetballer Robin van Persie heeft gisteravond met zijn negende competitietreffer Manchester United aan een 1-0 thuiszege geholpen op West Ham United. Het was de snelste goal – na ruim dertig seconden – sinds elf jaar op Old Trafford. Landgenoot Ruud van Nistelrooy trof in 2001 na exact dertig tellen doel. United blijft koploper in de Premier League. Manchester City behoudt een punt achterstand op de stadgenoot na een 2-0 uitzege bij Wigan Athletic. Chelsea kwam ook in zijn tweede thuiswedstrijd onder leiding van de nieuwe coach Rafael Benitez niet tot scoren. Net als zondag tegen City werd het gisteravond tegen Fulham 0-0 op Stamford Bridge. (NRC)

Zware EK-loting voor Jong Oranje in 2013

Rotterdam. Jong Oranje is bij de loting voor het EK voetbal 2013 ingedeeld in een zware poule met de toplanden Spanje, Rusland en Duitsland. De eindronde voor spelers onder 21 jaar wordt volgend jaar juni in vier Israëlische steden gehouden: Tel Aviv, Jeruzalem, Netanya en Petach Tikva. Tweevoudig Europees kampioen Jong Oranje plaatste zich vorige maand voor de achtste keer voor de eindronde van een EK. (NRC)

Bayern München nu al ‘Herbstmeister’

Rotterdam. Bayern München heeft zich gisteravond gekroond tot Herbstmeister in Duitsland. De voetbalploeg van trainer Jupp Heynckes won met 2-0 bij Freiburg en behaalde zijn twaalfde seizoenszege. Bayern is na veertien speelronden de vroegste herfstkampioen in de historie van de Bundesliga. Komend weekend komt nummer twee Borussia Dortmund op bezoek in München. Het onderlinge verschil is nu elf punten. (Novum)

Wielerklassiekers in Italië naar de zondag

Milaan. De Italiaanse wielerklassiekers Milaan-Sanremo en de Ronde van Lombardije worden volgend jaar op zondag verreden. Dat heeft de internationale wielerunie UCI gisteren bekendgemaakt. De eerste en laatste klassieker van het wielerseizoen worden van oudsher zaterdag verreden. (Novum)