Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kortkolom economie

Samsung beboet voor oude Galaxy telefoons

Rotterdam. Elektronicagigant Samsung moet Apple een schadevergoeding betalen over Galaxy smartphones die vorig jaar in Nederland werden verkocht zonder aangepaste software. Dat heeft de Haagse rechtbank gisteren bepaald in een bodemprocedure. Apple klaagde Samsung vorig jaar in Nederland aan over het schenden van software- en ontwerppatenten in de iPhone. Alleen een patent over het wisselen tussen foto’s in de fotogalerie werd in augustus 2011 aan Apple toegewezen. Samsung vernieuwde de software om een verkoopverbod te voorkomen. Maar over de smartphones die verkocht werden zonder de update (waaronder de destijds populaire Galaxy SII) moet het bedrijf Apple achteraf een vergoeding betalen. (NRC)

Wessanen schrapt driehonderd banen

Amsterdam. Bij natuurvoedingsconcern Wessanen verdwijnen volgend jaar driehonderd banen in Europa, waarvan een aantal bij het hoofdkantoor in Amsterdam. De ingrepen moeten het bedrijf per jaar vijftien miljoen euro aan kosten besparen, zo meldde het bedrijf vanochtend. Wessanen wil 190 fulltime arbeidsplaatsen schrappen bij de eigen organisatie. Dat kost het bedrijf eenmalig tien miljoen euro en levert tien miljoen euro besparingen op per jaar. Daarnaast schrapt het 110 ondersteunende banen bij het onderdeel Frozen Foods. Wessanen voegt hiervoor de bedrijven Beckers en Favory samen. De fabriek van Favory in het Deurne wordt maart volgend jaar gesloten. Deze ingrepen kosten veertien miljoen euro en moeten jaarlijks vijf miljoen kostenbesparingen opleveren. (Novum)

Ahold gaat verder in de kosten snijden

Amsterdam. Ahold wil meer geld gaan besparen dan eerder aangekondigd. Het kostenbesparingsprogramma wordt verhoogd van 350 miljoen naar 600 miljoen euro. Dat maakte de grootgrutter bekend tijdens een beleggersbijeenkomst in de Verenigde Staten. Ahold saneert om „verder te investeren in een beter aanbod en waarde voor klanten”. Het supermarktconcern wil daarbij vooral besparen op inkoop en promotie. Topman Dick Boer liet verder weten tevreden te zijn over de voortgang die wordt geboekt in het realiseren van de „zespijlerstrategie”. Verschillende initiatieven ondersteunen de groei in Amerika en Europa, waarbij verscheidene verkoopkanalen worden ingezet en de geografische aanwezigheid wordt vergroot.

. Het aantal winkels in België moet verdubbelen, zodat er in 2016 ten minste vijftig Belgische winkels zijn. (Novum)

BNP-fonds neemt belang in SNS Reaal

Rotterdam. De koers van het aandeel SNS Reaal is met bijna 10 procent gestegen nadat gisteren bekend werd dat een beleggingsfonds van het Franse BNP Paribas een belang van 4,3 procent heeft genomen in het bedrijf. Uit de melding van het fonds bij de AFM blijkt dat het belang in SNS Reaal afgelopen vrijdag is ontstaan. De aandelenkoers van SNS Reaal is dit jaar met ruim 30 procent gedaald. Dat hangt samen met de crisis op de vastgoedmarkt. SNS is een grote financier van commercieel vastgoed. (NRC)