Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Kortkolom buitenland

VN-chef: twijfel over interventie in Mali

New York. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Veiligheidsraad gisteren het advies gegeven in te stemmen met een interventiemacht voor Mali, maar alleen als Afrikaanse landen „fundamentele vragen” beantwoorden en hun plannen beter uitwerken. Ban vindt een militaire operatie in Noord-Mali noodzakelijk omdat „terroristen” het gebied sinds april controleren en er misdaden begaan. Maar hij wijst ook op grote humanitaire risico’s en risico’s op het gebied van de mensenrechten. Ban vindt dat de VN de interventiemacht niet moeten financieren. Vanaf 5 december praat de Veiligheidraad over het plan. (AFP, AP)

Plan voor bom op Rode Plein: 15 jaar cel

Moskou. Een man uit de Kaukasische republiek Dagestan is gisteren tot vijftien celstraf veroordeeld wegens een plan om op oudjaarsavond van 2010 een bomaanslag te organiseren op het Rode Plein in Moskou. Hij had explosieven meegenomen en die aan twee vrouwen gegeven. Een van hen werd gedood toen haar bom in een hotelkamer ontplofte. In het noorden van de Kaukasus zijn veel islamitische rebellen actief. (Reuters)

Irak opnieuw toneel van aanslagen

Bagdad. Bij een golf aanslagen in twee shi’itische steden ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanmorgen zeker 30 doden gevallen. In de stad Hilla vielen 24 doden; 6 in de heilige stad Kerbala. Dit soort aanslagen op shi’ieten wordt doorgaans toegeschreven aan sunnitische extremisten. Gisteren vielen eveneens dertig doden bij een reeks aanslagen. (AP)

Saoedische diplomaat in Jemen vermoord

Sana’a. In de Jemenitische hoofdstad Sana’a is gisteren een Saoedische diplomaat doodgeschoten, alsmede zijn Jemenitische lijfwacht. De aanslag op Khaled al-Enizi, een medewerker van de militaire attaché, is toegeschreven aan de regionale afdeling van het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda. Saoedi-Arabië speelt met de VS een belangrijke rol bij de Jemenitische inspanningen Al-Qaeda te bestrijden. Jemen is een bolwerk van de sunnitische extremisten. (Reuters)

Albanië ruziet met buurlanden

Tirana. De Albenese premier Sali Berisha heeft de woede van buurlanden gewekt met een verwijzing dinsdagavond naar „Albanese landen” waartoe hij ook delen van Griekenland, Macedonië, Montenegro en Servië rekent. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken en de president van Macedonië zegden deelname af aan de feestelijkheden gisteren om de honderdste verjaardag van het land te vieren. (Reuters)

Assange lijdt aan chronische longziekte

Quito. Julian Assange, de 41-jarige oprichter van WikiLeaks, lijdt aan een chronische longziekte. Hij wordt daarvoor behandeld op de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij in juni asiel heeft aangevraagd. (Reuters)