Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Meer vergoeding voor schade bij Hanzelijn

Rotterdam. Omwonenden van de Hanzelijn hebben recht op volledige vergoeding van de schade die ze lijden door aanleg van de spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) moet een bewoner van het gebied tussen knooppunt Hattemerbroek en de IJssel bij Zwolle 14.000 euro betalen. De boerderij van de man is door de Hanzelijn minder waard geworden. Dat is „een gevolg van vermindering van het woongenot door de toegenomen geluidsoverlast en aantasting van het uitzicht en van de (landelijke) woonomgeving”, stelde de rechtbank in Zutphen vorig jaar. Schultz van Haegen was tegen de uitspraak van de rechter in beroep gegaan. (NRC)

Agent bedreigd na dood jongen op HS

Den Haag. De agent die afgelopen zaterdag een jongen heeft neergeschoten op station Hollands Spoor in Den Haag is met de dood bedreigd. Op een steen op het perron waar de 17-jarige Rishi C. werd doodgeschoten stond „the cop will die, promise” gekalkt. De politie neemt de bedreiging „uitermate serieus”. Bedreigen van een politieambtenaar is strafbaar. Dit „tolereren wij absoluut niet”, aldus de politie Haaglanden in een verklaring. „Vanzelfsprekend hebben we begrip voor de emoties die op dit moment leven, maar er is geen enkel excuus om dit te laten omslaan in bedreigingen.” (NRC)

Teeven besluit in april over gevangenissen

Den Haag. Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) komt dit voorjaar met een uitgewerkt bezuinigingsplan voor de gevangenissen. Dat heeft hij protesterend gevangenispersoneel uit Groningen en Drenthe gisteren laten weten. Eerder lekte uit dat ambtenaren hebben geadviseerd alle vijf de gevangenissen in beide provincies te sluiten. Dat kost de regio 2.600 banen, becijferden bonden, gevangenisdirecties, bestuurders en ondernemers. Teeven liet de Tweede Kamer gisteren weten dat hij rekening zal houden met de werkgelegenheidseffecten in de regio. (NRC)

Mogelijk Nederlandse militairen naar Mali

Den Haag. Nederlandse militairen worden mogelijk ingezet voor een trainingsmissie in het Afrikaanse Mali. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) schreef vanmorgen aan de Tweede Kamer dat Nederland in EU-verband bekijkt hoe een interventiemacht van de Afrikaanse Unie in Mali kan worden ondersteund. Frankrijk neemt waarschijnlijk het initiatief voor een trainingsmissie. In Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat een bijdrage vooralsnog beperkt blijft tot enkele Nederlandse militairen in ondersteunende functies. (NRC)

Aanrander vergrijpt zich aan lokagente

Dordrecht. Een 36-jarige man uit Dordrecht is aangehouden nadat hij een agente in burger had aangerand. Ze was ingezet nadat in de buurt eerder vrouwen waren lastiggevallen. De man wordt verdacht van drie andere aanrandingen. (Novum)