Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Koning Ab ging voor het resultaat

Ab Fafié versleet als trainer heel wat clubs, maar maakte vooral naam bij FC Utrecht. Een tacticus, die weinig op had met mooi voetbal.

Ab Fafié 1985
Ab Fafié 1985 Foto Anefo

Hij was een trainer zonder opsmuk. Voetbal ging in zijn visie toch vooral om de punten, om het resultaat. Als rasechte Rotterdammer was Ab Fafié, gisteren op 71-jarige leeftijd overleden, wars van de glamourkant van het voetbal. In zijn trainersloopbaan bereikte Fafié een keer een heldenstatus. Niet bij Feyenoord, waar hij in het midden van de jaren tachtig hoofdcoach was, maar bij FC Utrecht waar hij in 1990 aantrad als opvolger van de ontslagen Cees Loffeld. Met leep countervoetbal, waarin de Poolse spits Wlodi Smolarek een hoofdrol speelde, doorbrak hij de neergaande spiraal bij de club.

In zijn eerste seizoen wist FC Utrecht zich direct al voor Europees voetbal te plaatsen. Hoewel de club in de UEFA Cup op het grote Real Madrid strandde, kon Fafié niet meer stuk bij de Utrechtse fans en werd hij tot ‘Koning Ab’ gekroond. Met dezelfde nuchterheid waarmee hij zijn populariteit onderging, reageerde hij op zijn vroegtijdige ontslag bij FC Utecht in 1994. „Wanneer je tot ‘Koning Ab’ wordt bestempeld, dan zal je ook een keer troonsafstand moeten doen. Het is nu eenmaal het lot van vorsten dat ze een keer worden afgezet’’, zei hij tegen de Utrechtse sportjournalist Hans van Echtelt. Oud-spelers roemen nog altijd zijn tactisch inzicht.

Ab Fafié was een Feyenoorder in hart en nieren. Hij speelde bij zijn club in de jeugdopleiding, maar wist er niet door te breken. Fafié vertrok daarop naar plaatsgenoot Xerxes en speelde daarna ook nog twee seizoenen bij PSV.

Na zijn spelerscarrière werd Fafié trainer. Hij kwam in 1981 als assistent bij Feyenoord. Van 1984 tot 1986 was hij hoofdcoach, in beide seizoenen eindigden de Rotterdammers als derde in de eredivisie.

Behalve bij Feyenoord en FC Utrecht was Fafié ook trainer bij Go Ahead Eagles, AA Gent, AEK Athene en clubs uit Cyprus en Indonesië. Vaak was het voor een kortere periode, wat hem in Rotterdam de bijnaam ‘Ab Interim’ bezorgde.

Na zijn loopbaan in het profvoetbal was Ab Fafié onder meer actief bij de amateurclub NBSVV uit Nieuw-Beijerland.