Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Kijken: miljarden jaren aan leven op aarde teruggebracht tot een dag

De mensheid maakt er volgens sommigen een potje van hier op aarde, maar om onze rol te relativeren laat deze klei-animatie duidelijk zien: als de aarde een dag geleden was gevormd, bestond onze soort nog maar enkele seconden.

De ontwikkeling van het leven op aarde is in dit filmpje teruggebracht tot een etmaal, een ontwikkeling die in werkelijkheid 4,5 miljard jaar geleden begon volgens de wetenschappers waar AsapScience zich op baseert.

De eerste levende micro-organismen beginnen zich rond vier uur ‘s ochtends te vormen, maar dan duurt het nog even voor het leven zich verder ontwikkelt. Dat begint pas om half negen ‘s avonds ergens op te lijken.

Tegen de tijd dat levende wezens op het land te vinden zijn, zitten we al dik in de avonduren. Een paar minuten voor twaalf melden de apen zich, die zich razensnel ontwikkelen. De mens zoals die nu rondloopt is pas enkele seconden geleden gevormd.