Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Justitie neemt tbs-vonnissen onder de loep - ‘mogelijk 200 tbs’ers vrij’

Exterieur van de Utrechtse TBS-kliniek Tweelanden. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde afgelopen zomer dat als in het vonnis niet uitdrukkelijk staat dat de verdachte wordt veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren. Foto ANP / Erik van 't Woud

Het ministerie van Justitie legt alle vonnissen van tbs’ers wier behandeling nog loopt onder de loep om te bekijken hoeveel tbs’ers vrij zouden komen door de uitspraak van het Europees Hof. Volgens de Raad voor de Rechtspraak gaat het om 2400 dossiers. Dat meldt persbureau Novum.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde afgelopen zomer dat als in het vonnis niet uitdrukkelijk staat dat de verdachte wordt veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren. Bij mensen die zijn veroordeeld voor een geweldsdelict kan tbs onbeperkt worden verlengd.

‘Mogelijk 200 tbs’ers vrij door Europese uitspraak’

In het programma De Vijfde Dag stelden een tbs-advocaat en een voormalig directeur van een tbs-kliniek vanavond dat er mogelijk tweehonderd Nederlandse tbs’ers op vrije voeten kunnen komen door de uitspraak van het Europees Hof.

De twee reageren op de vrijlating van een tot tbs veroordeelde 42-jarige vrouw die mensen met de dood had bedreigd eerder deze week. De volgens deskundigen gevaarlijke vrouw kon volgens de rechtbank in Utrecht niet langer worden vastgehouden, omdat de maximale duur van tbs was bereikt. De vrouw zat al sinds 1999 in een tbs-kliniek.

Volgens het EO-programma hebben veel rechters verzuimd in hun vonnissen aan te geven dat het gaat om een geweldsdelict, net zoals bij de 42-jarige vrouw. De deskundigen schatten dat dit het geval is bij twintig procent van alle veroordeelde tbs’ers. Ze sluiten niet uit dat ook tbs’ers die veroordeeld zijn voor een zwaar misdrijf, zoals moord, onverwachts kunnen terugkeren in de maatschappij.

De PVV vraagt naar aanleiding van de uitzending een debat aan. De partij vreest voor de veiligheid van de samenleving en wil van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) weten wat hij gaat doen met de uitspraak van het hof en of hij voor de samenleving garant staat.