Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Jongere met strafblad krijgt na twee jaar al verklaring van goed gedrag

Jongeren die een strafblad hebben, krijgen voortaan twee jaar na hun overtreding al een verklaring van goed gedrag. Eerder moest daar vier jaar tussen zitten. Staatssecretaris Teeven wil de jongeren zo aan werk helpen en voorkomen dat ze terugvallen in de criminaliteit.

Teeven zou dat gisteren hebben toegezegd tijdens de besprekingen van de Justitiebegroting in de Tweede Kamer, schrijft nu.nl.

Bij een deel van de banen en stageplekken is zo’n Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig voordat iemand aangenomen wordt en iedere werkgever kan erom vragen. De jongere met een strafblad, zo vreest Teeven, komt daarom nu vier jaar lang nergens binnen. Dat vergroot het risico dat hij opnieuw de fout in gaat.

De verklaring wordt afgegeven door het ministerie van Justitie. Die gaat na of iemand recent overtredingen heeft begaan die een bezwaar kunnen vormen voor het beroep dat hij wil uitoefenen. De werkgever krijgt niet te horen welke overtreding de potentiële werknemer heeft begaan, alleen of hij wat overtredingen betreft geschikt is voor het beroep of niet.