Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Kranten

Is een digitale krant beter voor het milieu?

Joep Everts uit Huissen overweegt een nrc.next Ipad-abonnement te nemen. „Omdat ik denk dat een digitaal abonnement minder energie kost dan een papieren editie”, schrijft hij. Maar is dat zo? Wat is beter voor het milieu: papier of digitaal?

„Gevoelsmatig delft de papieren krant natuurlijk het onderspit”, zegt Mariken Stolk. Ze is woordvoerder van Milieu Centraal, een onafhankelijke organisatie die voorlichting geeft over energie en milieu in het dagelijks leven. „Elke dag kost zo’n krant immers weer papier.” Maar de milieuvergelijking tussen papier en digitaal stoelt op veel meer aspecten. „Met name de levenscyclus van papier versus digitaal is nog niet goed genoeg onderzocht”, meent Stolk. Hoe snel dank je je Ipad bijvoorbeeld weer af, en recycle je je papieren krant wel?

Voor papier en digitaal zijn wel milieuvoor- en nadelen te noemen. De papieren krant is milieubelastend door het landgebruik van de productiebossen voor papier, het watergebruik voor die bossen, het energiegebruik voor de productie en transport en het gebruik van chemicaliën. Stolk: „Daar staat tegenover dat papier een hernieuwbare grondstof is, met een relatief lage klimaatbelasting.”

Een krant lezen op een tablet is op andere manieren milieubelastend. Bijvoorbeeld vanwege de kunststoffen en chemicaliën die nodig zijn voor de productie en omdat zeldzame aardmetalen en mineralen nodig zijn. Die worden vaak gewonnen in landen waar milieuwetgeving slecht wordt nageleefd. En naast het energieverbruik voor de productie en het apparaat is ook dataverkeer nodig om de krant op de tablet te lezen. „Het draaien van al die dataservers kent mondiaal een enorm stroomverbruik”, zegt Stolk. „Maar als individuele consument kun je die impact niet echt verlagen.” Waar de consument wel iets aan kan doen, is het snelle verloop van elektronica. „Als je een Ipad na korte tijd weer inruilt voor een nieuwer, beter model, levert dat extra elektronica-afval op en moeten meer materialen en energie gebruikt worden om nieuwe apparaten te produceren.”

Een eenduidig milieuadvies is dus moeilijk te geven, maar heeft Stolk nog tips voor de lezer? „Een papieren krant kun je delen met anderen en na afloop bij het oud papier gooien. Voor digitaal geldt: doe zo lang mogelijk met je apparaat en print de teksten niet ook nog eens uit.”