Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Inventief en gewaagd

popKane: Come Together ****

Eigenlijk behoren juist de openingsnummers van Come Together, de negende cd van Kane, tot de zwakkere liedjes van de plaat. Waarom? Omdat ze zo klinken als Kane – door Dinand Woesthoffs huiverende mannenstem, het gedragen tempo en de breed galmende echo. Maar meteen daarna ontstijgen Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen de eigen stereotypen. De liedjes leunen minder op rockgitaar of klaterend keyboard, maar variëren in instrumentatie. De basis van drum en bas is nogal altijd stevig, maar de voorgrond wordt gevuld met akoestische gitaarakkoorden, of een samenspel van gitaar en keyboard, wat zowel luchtig als dynamisch uitpakt. This Is Not The End Of The World wordt gedragen door dreigende drumroffels. Don’t Wake Up Dead is een open geweven nummer, met avontuurlijke melodie.

En What Doesn’t Kill You Makes You Stronger is ondanks het cliché een indrukwekkend nummer met warmbloedig gospelkoor. Woesthoff houdt zijn stem mooi onder controle, hij zingt hoger en strakker, bijvoorbeeld in het sobere Something Good. Voor ieder nummer werd een eigen vorm bedacht: inventief en gewaagd.

Kane treedt op: 6, 8, 9/3 Westergasfabriek, Amsterdam.