Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

In heel Syrië internet afgesloten - gevechten bij vliegveld Damascus

In Syrië lijkt op dit moment geen internetverkeer meer mogelijk. Twee Amerikaanse internetbewakingsbedrijven melden dat Syrië het internet landelijk heeft afgesloten. Syrische media melden dat ook mobiel- en vast telefoonverkeer in de meeste steden van Syrië niet meer werkt.

A crowd gathers at the site of a blast in Jaramana district, near Damascus, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA November 28, 2012. At least 34 people were killed in explosions which struck the eastern Damascus district of Jaramana on Wednesday, state television said, quoting a source at the Interior Ministry. It said 10 bags containing the remains of unidentified victims had also been collected. Eighty-three people were seriously wounded, it said. REUTERS/Sana (SYRIA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
A crowd gathers at the site of a blast in Jaramana district, near Damascus, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA November 28, 2012. At least 34 people were killed in explosions which struck the eastern Damascus district of Jaramana on Wednesday, state television said, quoting a source at the Interior Ministry. It said 10 bags containing the remains of unidentified victims had also been collected. Eighty-three people were seriously wounded, it said. REUTERS/Sana (SYRIA - Tags: CONFLICT CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Gisteren vond in Damascus nog een grote aanslag plaats, waarbij tientallen doden vielen. Foto Reuters / Sana

In Syrië lijkt op dit moment geen internetverkeer meer mogelijk, meldt persdienst Novum. Twee Amerikaanse bedrijven die het internet in de gaten houden melden dat Syrië het internet landelijk heeft afgesloten. Syrische media melden dat ook mobiel- en vast telefoonverkeer in de meeste steden van Syrië niet meer werkt.

Activisten in Syrië die konden worden bereikt via een satelliettelefoon beweren dat president Assad het internet heeft afgesloten om hen tegen te werken. Er wordt momenteel zwaar gevochten in de Syrische hoofdstad Damascus. Een deel van de activisten laat weten nog op internet te kunnen via een satellietverbinding.

Renesys, een Amerikaans bedrijf dat verstoringen van het internet volgt, bevestigt dat Syrië vanaf 12.26 uur lokale tijd van het internet verdween:

“In the global routing table, all 84 of Syria’s IP address blocks have become unreachable, effectively removing the country from the Internet.”

Een grafiek van Akamai Technologies, een eveneens Amerikaans bedrijf dat content via het internet verspreidt, laat de internetstop duidelijk zien:

Syrië heeft eerder het internet afgesloten tijdens de al twintig maanden durende opstand tegen president Bashar Assad, maar een landelijke afsluiting kwam tot dusver niet voor.

Ook luchthaven Damascus gesloten

Niet alleen het internet is afgesloten. Ook de luchthaven van Damascus is gesloten door gevechten tussen rebellen en het Syrische leger, meldt persbureau Reuters. De belangrijkste toegang naar het vliegveld is geblokkeerd.

Syrische opstandelingen zouden mortieren op de landingsbanen hebben afgevuurd, maar dat is nog niet onafhankelijk bevestigd. Niemand kan de luchthaven in of uit, liet een van de activisten weten.

Luchtvaarmaatschppij Emirates heeft gezegd voorlopig alle vluchten naar Damascus te schrappen, en ook Egypt Air vliegt niet meer op de hoofdstad vanwege de “verslechterende situatie”.

De afgelopen weken hebben rebellen steeds meer legerbases van het Syrische leger veroverd. Assad lijkt de controle in het noorden en oosten van het land te verliezen, ondanks de zware bombardementen door de Syrische luchtmacht.