Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Helft asielzoekers verlaat tentenkamp in Osdorp

De rechter bepaalde gisteren dat de gemeente Amsterdam het kamp mag ontruimen.

Amsterdam. De helft van de honderd uitgeprocedeerde asielzoekers die in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp zitten vertrekt vandaag vrijwillig en wacht de ontruiming van morgen niet af.

Alle Somaliërs uit het kamp, ongeveer de helft van alle asielzoekers die er zitten, gaan in op het aanbod van burgemeester Van der Laan om gedurende een maand gebruik te maken van de daklozenopvang. De andere asielzoekers blijven vermoedelijk tot het kamp vrijdag ontruimd wordt. Zij hebben gezegd zich „lijdzaam” te zullen verzetten.

De asielzoekers die blijven, hebben burgers die zich solidair willen tonen opgeroepen vandaag naar het kamp te komen. Ook zouden de asielzoekers sympathisanten slaapplaatsen willen aanbieden. Van der Laan heeft acties rond het kamp verboden.

De merendeels uit Afrika afkomstige asielzoekers hebben sinds september tenten opgeslagen op een schoolplein in Amsterdam-West. Hun aantal groeide tot rond de 90 (volgens de gemeente) of de 140 (volgens de demonstranten).

De rechter bepaalde gisteren dat de asielzoekers hun tentenkamp moeten opdoeken. Omwonenden ervaren overlast en de geestelijke en lichamelijke gezondheidstoestand van de demonstranten baren zorgen. Het kamp wordt bovendien steeds groter, wat in strijd is met de voorwaarden waaronder Van der Laan het tentenkamp eerder tijdelijk heeft toegestaan. NRC