Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Astronomie

Heeft het universum een doel? - De knapste koppen geven antwoord

Of het universum een doel heeft is niet zomaar een vraag. De mensheid zit er al zolang we bestaan mee in de maag. Er zijn duizenden verschillende antwoorden bedacht binnen net zoveel verschillende religies, ideologieën, en stromingen die daar juist weer tegenin gaan. Een enkeling houdt het daarom maar op ‘42‘.

Toch blijf de vraag trekken. De Templeton Foundation probeert de dialoog rond dergelijke ‘Big Questions’ aan te zwengelen, en stelde de vraag daarom aan een groep vooraanstaande wetenschappers. De vraag stellen is ‘m zeker niet beantwoorden. Deze knappe koppen geven compleet verschillende antwoorden, maar beargumenteren dat ook.

Het leukste antwoord komt van internetlieveling Neil deGrasse Tyson, astrofysicus en directeur van het Hayden Planetarium in New York. Van zijn antwoord is een geanimeerde video gemaakt, waarin hij z’n onzekerheid over het doel van het universum uiteenzet:

Nee!

Tyson weet het zo net nog niet, dus. Sterker overtuigd is bijvoorbeeld Peter William Atkins, chemicus en professor aan Lincoln College in Oxford. Die weet zeker dat er géén doel is:

“No.

In the absence of evidence, the only reason to suppose that it does is sentimental wishful thinking and sentimental wishful thinking, which underlies all religion, is an unreliable tool for the discovery of truth of any kind.” - Peter Williams Atkins

Ja!

Owen Gingerich, professor emeritus astronomie en wetenschapsgeschiedenis aan Havard, denkt juist weer van wel, en hij plakt er meteen een doel voor de mensheid aan vast:

“Yes.

Frankly, I am psychologically incapable of believing that the universe is meaningless. I believe the universe has a purpose, and our greatest intellectual challenge as human beings is to glimpse what this purpose might be.” - Owen Gingerich

Absoluut!

Interessant is het antwoord ook van Nancey Murphy, professor christelijke filosofie aan de Fuller Theological Seminary. Zij zegt, begrijpelijk gezien haar vakgebied, dat de vraag dicht bij de vraag of God bestaat ligt.

“Indeed.

But it is not possible to know that by looking at the natural world alone. The question of purpose is closely related to the question of whether something like the God of Western monotheistic religions can be known to exist by studying the order, goodness, and grandeur of the universe. Already around 1750 David Hume pointed out that if one is looking at evidence of design, then all of the evidence must be taken into account: not only order and goodness but disorder and evil as well. He seems to think that some sort of creator is possible (in his Dialogues Concerning Natural Religion, published posthumously in 1779, it is not clear which character represents Hume’s own views). But if so, we can know next to nothing about the creator’s qualities: an intelligence, for all we know, as much like ours as our intelligence is like the rotting of a turnip–one deity or a team; alive or dead; a juvenile or superannuated deity. Nothing can be known of any plan for the future perfection of the world or the human condition.” - Nancey Murphy

Misschien..

Zo komen we er zelfs met de knapste koppen niet uit. Ook Paul Davies, fysicus en directeur van het Beyond Center van de Arizona State University, houdt het op ‘misschien’:

“Perhaps.

Discussions of cosmic purpose are loaded with cultural baggage, so to answer the question of whether the universe as a whole has a purpose–and if it does, what is meant by that word–we first need to get at the heart of the scientific worldview. Scientists often wax lyrical about the scale, majesty, harmony, elegance, and ingenuity of the universe. Einstein professed a “cosmic religious feeling.”

Let me give the flavor of what this sentiment entails. As the cosmic drama unfolds, it looks as if there is a script–a coherent scheme of things–to which its evolution is conforming. Nature is not an arbitrary juxtaposition of events but the manifestation of ingeniously interweaving mathematical laws. That much is agreed. But what about a purpose to it all? If there is a script–a cosmic story to tell–isn’t that already a sort of purpose? Many scientists are quick to pour scorn on the suggestion.” - Paul Davies

Lees hier alle antwoorden van de wetenschappers.