Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

EU bekijkt embargo wapens Syrië vaker

De Europese Unie zal haar wapenembargo tegen het Syrische regime voortaan elke drie maanden heroverwegen in plaats van elk jaar zodat ze slagvaardiger kan optreden als ze tezijnertijd wapens zou willen gaan leveren aan rebellen. Dat hebben EU-diplomaten gisteren in Brussel gezegd. Het besluit, dat vandaag zou worden geformaliseerd tijdens een bijeenkomst van de EU-ministers van Handel, volgt op de vorming van een nieuwe, overkoepelende Syrische oppositie-organisatie, die alle verzet tegen het Syrische regime moet verenigen.

Deze Syrische Nationale Coalitie werd eerder deze maand door Frankrijk en Groot-Brittannië erkend als ‘enige wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk’. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, stelde de EU daarbij voor via deze groep „defensieve wapens” te gaan leveren aan rebellen. Maar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken achtten zo’n stap tijdens hun laatste ontmoeting, 19 november, prematuur. De nieuwe coalitie heeft dringend opgeroepen tot wapenleveranties aan de rebellen.

Overigens zijn gisteren in Kairo tijdens de eerste voltallige vergadering van de Nationale Coalitie ruzies uitgebroken die onderstreepten dat president Assads tegenstanders diep verdeeld blijven. Volgens een gedelegeerde probeerde de fundamentalistische Moslimbroederschap meer zetels in de organisatie te krijgen, waartegen onafhankelijke gedelegeerden zich verzetten. Hoofdoel van de vergadering, die enkele dagen zal duren, is een premier te benoemen voor een overgangsregering.

In Syrië zelf kwamen gisteren volgens oppositiebronnen meer dan 50 mensen om het leven bij een dubbele bomaanslag in een oostelijke wijk van de hoofdstad Damascus, waar voornamelijk aanhangers van het regime wonen. Het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken hield het op 34 doden. Jihadistische elementen onder de rebellen hebben eerder de verantwoordelijkheid opgeëist voor bomaanslagen gericht tegen aanhangers van het bewind. (Reuters, AFP)